Att odla gurka, tomater, sallad och kryddväxter på balkongen är ett fantastiskt alternativ för den som inte har en egen trädgård. Men många grönsaker går att odla inomhus och om man ser till att sköta om dem på bästa sätt kan man skörda tomater och gurkor året om.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Det är inte lika lätt att odla inomhus, särskilt inte under vintern, som att odla utomhus på sommaren. Det finns flera skäl till det, bland annat att plantorna inte vattnas på naturlig väg och inte heller får det naturliga ljuset som de får sommartid.
Grönsaker som odlas inomhus blir dessutom lite klenare, och riskerar därför att drabbas av angrepp från exempelvis bladlöss. Men om man sköter om sina plantor noga, och ser till att tillföra rätt mängd ljus och vatten, kan resultatet bli precis det eftersträvade.
De flesta grönsaker kan sås
i vanlig planteringsjord, och det går att använda både krukor, gamla plasttråg och burkar att odla i. Om en planta blir angripen av skadedjur gäller det att sätta den i ”karantän” så att skadedjuren bekämpas lite på avstånd från de friska plantorna.
Belysningen A och O
Det viktigaste för inomhusodling är växtbelysning. Soltimmarna i vår del av världen räcker helt enkelt inte till under större delen av året, därför behövs förstärkning. Från mars-april och över sommaren räcker det dock oftast med det naturliga ljuset om du odlar dina grönsaker i fönstret.
En av de läckerheter som fungerar att odla inomhus är gurka. Enklast är att välja en självbefruktande sort, som man slipper pollinera. Man bör också tänka på att gurka vill ha en stor kruka för att trivas – gärna en på minst tio liter.
Smakrika ärtskott
Även tomater och olika typer av asiatisk kål, till exempel pak choi och tatsoi, lämpar sig väl för inomhusodling. När det gäller tomater är det då klokt att välja sorter som går under kategorin kruktomater, de blir inte lika skrymmande. Kolla med en handelsträdgård för råd och tips!
Både gurka och tomat behöver mycket ljus och växtlampan behöver vara tänd i hela 14 timmar per dygn för att må riktigt bra. Kål kräver inte riktigt lika mycket ljus – där räcker det med åtta till tio timmar.
Det finns speciella drivbänkar anpassade för inomhusodling. De har inbyggd växtbelysning som ofta går att reglera i takt med att plantorna växer, och de har också fördelen att de inte behöver stå i närheten av ett fönster.
Ärtskott är en användbar grönsak som är lätt att odla och som inte bara blir en vacker dekoration utan också har en mild, god smak som passar både i sallader, grytor och på en god macka. Allt man behöver är en låda som man lätt kan tillverka själv – därefter är det bara att så gula ärter en gång i veckan för att ha rejäl tillgång till läckra skott.
Lådan tillverkar man av två plastlådor med lock. De ska vara av ungefär samma storlek och kunna ställas i varandra, exempelvis uttjänta matlådor eller godislådor av den typ som finns på stormarknaden. Borra hål i botten på en av lådorna, ett i varje hörn, häll i jord upp till omkring fem centimeter i lådan och platta till.
Kryddor i köket
Vattna rikligt och låt lådan rinna av i vasken en stund. Placera sedan lådan med jord i den andra lådan, som får fungera som avrinningskärl och fångar upp eventuellt spillvatten.
Strö ut gula ärter tätt över ytan och tryck ner dem lite. Lägg locket över lite på glänt och ställ i fönstret eller under växtbelysning.
Vattna då och då men se till att det inte blir för blött. Efter ett par dagar börjar ärtorna gro och efter ytterligare några dagar har man så pass långa skott att man kan skörda dem. Färska kryddor ger en härlig känsla av nyskördat året om och doftar dessutom gott. De flesta kryddväxter går att odla inom hus, om de bara får vatten, näring och ljus.
Allra enklast för inomhusodlingen är att odla snabbväxande kryddor. Basilika, som förgyller alla italienska pastarätter, älskar värme och ljus och har du ett fönster med mycket ljus trivs den som fisken i vattnet på fönsterbrädet. Persiljan är lite långsammare i starten men när den väl kommit igång växer den snabbt och frodigt, och samma sak gäller dillen.
Duscha sådden
De flesta kryddväxter trivs bäst i väldränerad jord så det gäller att välja ett odlingstråg som har dräneringshål, det vill säga ett hål där vattnet kan rinna ut. Växterna vill inte ha det för blött i jorden. Därför behöver odlingstrågen också stå i någon form av behållare som kan fånga upp vattenöverskottet.
Fyll odlingstråget med blomjord upp till 1 cm från kanten och vattna jorden tills den är genomfuktad. Därefter fördelar du fröerna jämnt över ytan och trycker till lite, så att fröerna kommer i kontakt med jorden. Täck sedan med ett tunt lager jord.
Duscha sådden med vatten varannan dag, helst med en sprayflaska så att vattnet fördelas jämnt över ytan. När skotten blivit ett par centimeter höga kan du börja vattna på vanligt sätt, med vattenkanna.
Särskilt viktigt är det att hålla jorden väldränerad om man odlar i små behållare. För att få en mer porös jord kan man blanda lecakulor i den eller jordförbättringsmaterial som perlit.
Lättodlade groddar
Groddar är kanske det som är lättast av allt att odla inomhus. Det finns gott om fröer som är särskilt framtagna just för att grodda.
Blötlägg dem och låt dem sedan växa till sig i ett passande kärl. Det finns gott om kärl att köpa, avsedda för just groddning, men det går också bra att använda sådant du redan har hemma.
Sara Bäckmo, som driver Skillnadens handelsträdgård
i Kalvsvik, och som också driver en odlingsblogg med samma namn, tipsar om att en vanlig sil eller ett durkslag fungerar utmärkt som groddningskärl.
Om man vill göra det riktigt enkelt för sig finns det grönt och skönt som kan odlas med minimal ansträngning. Det gäller exempelvis vitlök. Stoppa några vitlöksklyftor tätt i en vanlig kruka med planteringsjord och låt stå i några veckor. Vattna som vanligt, så kommer det snart att växa upp blast som till form och färg påminner om vanlig gräslök. Blasten har en mild vitlökssmak som passar som smaksättning i allt från köttgrytor till sallader.
Bitte Melin Assarmo
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!