En gång i tiden fanns inte tonåringen. Flickan och pojken var barn tills man gått ut folkskolan och konfirmerats vid 13–14 års ålder, sedan räknades barnet som vuxen. Ytterst få fortsatte sin skolutbildning i realskolan/flickskolan, de flesta började jobba. Man tog på sig vuxenkläder och anammade den vuxna världen med dess kultur inom musik, film och mode. Kvällsstundens Sven-Åke Henriksson skriver personligt om hur tonåringen blev till.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Jag fyllde 13 år 1961 och visst märke jag av att jag hade blivit tonåring som de vuxna pratade om. Trots att jag bodde på en mindre ort i Norrland hade den amerikanska tonårskulturen kommit med film, musik och mode samt inte minst ”livsdrycken” Coca-Cola i de kurviga glasflaskorna. Jag påverkades starkt och James Dean blev min store idol, men hans barnförbjudna filmer såg jag inte på flera år. Äldre ungdomar berättade om hur tuff och häftig han var och att han hade kört ihjäl sig i sin Porsche den 30 september 1955, bara 24 år gammal.
Naturligtvis gick jag och såg alla Elvis Presleys barntillåtna filmer men längtade efter att få se de barnförbjudna rebellfilmerna Jailhouse rock och King Creole från 1950-talet. I oktober 1961 började Sveriges Radio sända Tio i topp i den tredje nya radiokanalen och jag fick äntligen höra amerikanska rockskivor spelas i den svenska radion, något som inte hade varit vanligt tidigare. Då hade jag varit tvungen att lyssna på utländska mellanvågssändaren Radio Luxemburg för att få tillgång till den musiken. Vilken lycka det var då jag fick en liten plastskivspelare med högtalare i locket i julklapp. Alla mina veckopengar gick sedan till inköp av singelskivor med rock’n’roll-musik. Fast jag var mindre glad över att få ett par Algots ”cowboybyxor”, av mina föräldrar, när jag tjatat länge på att få ett par amerikanska original Levis som mina idoler bar.
När jag fick mitt första sommarjobb så var det första jag köpte ett par mockaskor, ”myggjagare”, och en röd nylonjacka som såg ut som den James Dean bar i filmen Ung rebell. Oj, vad tuff och vuxen jag kände mig!
Bättre ekonomi bidrog till tonåringen
Det var i USA som allt började sedan landet fått ett ekonomiskt uppsving efter andra världskriget. Mellanklassen fick det mycket bättre ekonomiskt och deras barn fick ta del av föräldrarnas nyrikedom. Men ungdomarna fick också större möjlighet att själva tjäna egna pengar under lov och på friden då det fanns nya jobb som skapades för dem som försäljare på Mc Donalds och andra mjölkbarer. Vi fick en ny köpstark grupp för musik, film, mat, mode och skönhet och man började skapa särskilda produkter för den nya gruppen.
Tonåringar, kunde nu spendera mycket pengar på märkesjeans, skivor och smink, sådant som var ”lyx” tidigare. Samtidigt blev det motsättningar mellan ungdomar och äldre. Många föräldrar förfasade sig över allt det nya.
Speciellt den nya musikformen rock’n’roll som kom från de färgades rhythm and blues irriterade många. Präster och lärare fördömde denna så kallade ”djungelmusik” som ansågs vara syndig. En del puritaner ordnade offentliga bål och eldade upp skivorna. Det skedde upplopp vid konserter, mest på grund av oförstående vakter och poliser. Att både vita och svarta ungdomar blandade sig i publiken var ovanligt i det segregerade USA.
I mitten av 1950-talet hade tonåringen blivit en viktig grupp i det amerikanska samhället men det dröjde till slutet av 1950-talet innan vi märkte någon tydlig skillnad i vårt land även om olika subkulturer hade förekommit tidigare.
Raggare
I Sverige blev det raggare i äldre amerikanska bilar som tog till sig den nya amerikanska kulturen med jeans, t-shirt och rock’n’roll i slutet av 1950-talet. De kom från arbetarklassen och fanns företrädesvis mest i Stockholm där de bildade bilburna gäng. Gymnasister och studenter hade andra stilar, klädde sig bland annat sig i duffel, och höll sig fortfarande till jazzmusik och läste poesi.
Vita ungdomar i de amerikanska storstäderna hade tröttnat på jazzen och schlagermusiken som deras föräldrar lyssnade på. Trots segregationen i det amerikanska samhället började många vita ungdomar att ta intryck av de svartas kultur. I slutet av 1940- och början av l950-talet började fler och fler vita tonåringar i städerna i norr att lyssna på ”svarta” radiostationer för att ta del av en ny spännande musik. Det var en rytmisk, dansant och ”sexig” musik som den vite diskjockeyn Alan Freed i Cleveland, Ohio, hade börjat kalla för rock’n’roll (R&R) redan 1952. Termen som betyder ”gunga och rulla” hade då funnits många år hos den svarta befolkningen. Den kan härledas från dejting i bilar och de rörelser som skapas i karossen vid dessa sexuella akter.
Bärbara plastgrammofoner
Det fanns många orsaker till genombrottet för musikformen i mitten av 1950-talet, de två viktigaste faktorerna var de billiga 45-varvsskivorna av vinyl som lanserades 1948. Dessa skivor kunde tonåringarna spela på sina små batteridrivna bärbara plastgrammofoner och behövde inte längre lyssna på skivorna i hemmets stora radiogrammofoner som fanns i vardagsrummen. Och så lanserades transistorradion 1948 i USA.
Nu kunde de vita tonåringarna ligga och lyssna på ”svart” musik, företrädesvis på natten, i sina rum. Till att börja med var det svårt för vita ungdomar att få tag på rythm’n’blues-skivor i de segregerade städerna men allt eftersom efterfrågan ökade började skivorna även säljas i skivaffärer i de vita stadsdelarna. Ett bra sätt för skivbolagen att marknadsföra dessa nya artister var att förse jukeboxföretagen med skivor. Jukeboxar fanns på barer och hamburgerställen över hela USA och dessa populära musikmaskiner betydde mycket för lanseringen av den nya musikstilen och dess artister.
Det dröjde till mitten av 1950-talet innan den nya rock’n’roll-musiken kom i billiga b-filmer för ungdomen typ Rock around the clock (1956), lågbudgetfilmer gjorda för att lansera rock’n’roll-artisters nya skivor.
Filmbolagen insåg tidigt att tonåringarna hade behov av nya idoler som helst skulle revoltera mot vuxenvärlden. De förstod att de måste leta reda på nya yngre skådespelare som kunde passa in i den nya rollen som ”rebell”.
Film för ungdomar
Den förste kom att bli Marlon Brando, han passade perfekt i rollen som motorcykelrebellen i Vild ungdom (Wild one) som spelades in 1953. Året därpå 1954 spelades filmen Ung rebell (Rebel without a cause) in med James Dean i rollen som Jim Stark som spelar en gymnasieyngling som har problem med skola, föräldrar och kamrater. Filmerna vände sig till den unga vita biopubliken men musiken till filmerna var fortfarande gammeldags vuxenmusik i form av jazz.
Det kom delvis att ändras med filmen Vänd dem inte ryggen (Blackboard jungle) som kom 1955. I den filmen spelar Glenn Ford en gymnasielärare som har problem med bråkiga elever och vi får följa hur han handskas med dem.
Det speciella med den filmen är att för första gången i en spelfilm används den nya rockmusiken i filmens inledning i form av Bill Haleys Rock around the clock. Året därpå kom en av de nya ungdomsidolerna, rockartisten Elvis Presley att både agera som filmskådespelare och sångare i sina filmer vilket var något nytt. Redan 1953 använde Bill Haley ungdomsbegreppet ”Crazy, man crazy” i en av de tidigaste rock’n’roll-låtarna.
Sven-Åke Henriksson
Kultfilmen som visade vägen
Vild ungdom handlar om den hänsynslöse Johnny, spelad av Marlon Brando, som leder mc-gänget ”Black rebel motorcycle club”.
Han är mer eller mindre ständigt arg på omgivningen och hatar poliser.
Ilskan har inga gränser och tuffheten behövs för att vinna de andra killarnas beundran i kampen mot den betydligt hårdare Chino som leder mc-gänget ”The Beetles”. Kampen mellan de två ledarna är en viktig del i filmen som också handlar om fördomar från befolkningen i staden. Motorcykeln har en stor roll i filmen och Marlon Brando kör en engelsk Triumph Thunderbird 650. Chinos gäng kör dock amerikanska Harley Davidson som vi i dag förknippar mc-gäng med.
Det sägs att den bygger på en verklig händelse vilket är delvis sant. Efter andra världskriget var det vanligt att arbetslösa och rotlösa soldater bildade motorcykelgäng och åkte omkring i USA. År 1946 bildade några krigsveteraner ett av de första mc-gängen, Boozefighters. Det påstås att de skapade oordning i småstaden Hollister i Kalifornien på nationaldagen den 4 juli 1947. Invånarna blev rädda när gänget oannonserade dök upp. En del av befolkningen trodde det skulle bli bråk och en skärrad polischef skickade efter hjälp från nationalgardet. När de väl kom var det lugnt, bara någon mindre incident hade hänt, men inget upplopp hade förekommit.
Påhittad historia till grund för filmen
Journalister på magasinet Life fick höra rykten om oroligheter och åkte dit för att göra ett reportage. Fastän det inte hänt något anmärkningsvärt kände de sig ändå tvungna att presentera något i tidningen och därför hittade de mer eller mindre på en historia.
De placerade urdruckna ölflaskor runt en motorcyklist iklädd en Schott NYC Perfecto 618-läderjacka, som var vanlig bland motorcyklister sedan 1930-talet, och tog bilder. Bilderna fick sedan illustrera en artikel om den farliga mc-rebellen.
Historien blev sedan till artikeln ”The cyclist’s ride” i Harper’s Magazine och den ligger till grund för manuset till filmen. Till filminspelningen köpte producenten Stanley Kramer en likadan läderjacka till Marlon Brando och efter det förknippas märket med mc-rebellen. Än i dag är den jackan populär bland mc-åkare. Övriga attribut som Levis-jeans, vita t-shirts och solglasögon av pilottyp användes också och blev typiska attribut för tuffare ungdomar då som nu.
Vild ungdom räknas som den första riktiga ungdomsfilmen men i dag tycker vi inte att handlingen är våldsam eller att ungdomarna
i filmen är speciellt vilda av sig, men när den kom hade man en annan syn, och då förbjöds filmen i flera länder.
Sven-Åke Henriksson
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!