En gång i tiden hängde den i var mans hem, Harry Haerendels ”den gamle sjöbjörnen” eller ”fiskargubben” som den oftare kallas. Men vem var egentligen den väderbitne gamle fiskaren som älskas av så många?
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Fredrik Björkman, som också är kulturredaktör vid Arbetarbladet, grundade Sveriges fiskargubbemuseum 2018.
–Den enklaste anledningen är att jag tycker om fiskargubben. Han väcker någonting hos alla, eller i alla fall hos väldigt många. Vissa säger att han utstrålar trygghet, andra vemod. Han är en av Sveriges mest sedda bilder, han finns
i det svenska dna:t och i mitt dna och han är rolig. Det är också lite absurt, när man tänker på det, att just han finns i alla svenska hem, skrattar Fredrik.
Fiskargubben målades av den tyske marinmålaren och impressionisten Harry Haerendel (1893–1982). Han var född i Hamburg och studerade konst vid stadens konstskola, där han var elev till impressionisterna Arthur Siebelist och Paul Lichtwark. Därefter fortsatte han sin utbildning vid Reimannskolan i Berlin, en privat konstskola som grundades 1902 av Albert Reimann, men som senare kom att återetableras i London på 1930-talet efter förföljelser från nazisterna. Haerendel gjorde studieresor runt om i Europa och vistades bland annat Nederländerna, Schweiz och Italien. Framför allt var han dock verksam i Hamburg, där han gjorde en rad målningar med marina motiv.
Sjöbjörnen
Den gamle sjöbjörnen – Der alte Seebär på tyska – blev ett populärt motiv inte minst i Skandinavien, och har varit en av de vanligaste tavlorna i Sverige.
Reproduktioner av målningen har hängt i många svenska hem, kanske framför allt längs Nordsjöns kuster, och motivet är starkt förknippat just med västkusten.
På Wikipedia och andra nätsidor anges ofta att originalet målades runt 1920 men det finns det inga belägg för, säger Fredrik Björkman:
– Jag har intervjuat målarens båda söner Harry och Gerhard och en av dem daterar originalmålningen till sent 1930-tal, med tanke på stilen. Vi vet också att Harry Haerendel skrev kontrakt med ett förlag om att mångfaldiga den här bilden och det skedde 1940.
Flera original
Fredrik berättar också att Harry Haerendel målade flera original.
– Det var en del av hans försörjning. Minst två snarlika plockades upp för reproduktion. Själv äger jag faktiskt ett av originalen.
Det finns många berättelser om målningen och ofta gör de gällande att porträttet föreställer en lokal fiskare eller sjöman, inte sällan en släkting till tavlans ägare. Sådana historier har berättats både i Skandinavien och i andra länder där målningen blev populär. Och det är inte så konstigt, menar Fredrik:
– Det här är ju en så oerhört älskad målning som väldigt många människor har en relation till. När jag var liten trodde jag till exempel att den föreställde en släkting till mig.
I Nederländerna spreds skrönan att modellen för målningen var en nederländsk sjökapten. Och av någon orsak fick just den historien fäste.
– Det är förstås inte så konstigt att den spreds i Nederländerna, men det är lite märkligt att just den historien blivit betraktad som en sanning, tycker han, och syftar på påståendet att målningen är ett porträtt av den nederländske sjökaptenen Dorus Rijkers.
Myten och sanningen
Dorus Rijkers (1847–1928) var verksam som kapten på en livräddningsbåt. Under sin karriär kom han att delta i 37 livräddningsaktioner och räddade livet på närmare 500 personer. Hans berömmelse i Nederländerna var stor, och kanske har det bidragit till att många trott och hävdat att han stod modell för Harry Haerendel. Men Fredriks idoga sökande har alltså visat att modellen var en helt annan person.
– Den man som stod modell för målningen var en tysk fiskare som hette Meyer, berättar Fredrik.
Meyer var fiskare på floden Elbe och hans hemmahamn var Finkenwerder i Hamburg.
Under Fredriks intervju med målarens söner berättade de att fadern, som ofta promenerade i hamnkvarteren, hade lagt märke till en man som hade ett markant, karakteristiskt ansikte som han gärna ville måla av. Det hade krävts en hel del övertalning innan Meyer gått med på att stå modell. Till sist lyckades målaren övertala fiskaren och resten är vad man brukar kalla historia. Och med Fredrik Björkmans hjälp har nu sanningen om den älskade tavlan äntligen uppdagats.
Bitte Melin
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!