Singer-symaskinen revolutionerade livet för kvinnorna. Fotpedalen gjorde att man kunde sy snabbare och därför blev maskinen intressant för kvinnor som kunde jobba hemifrån åt företag.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Amerikanen Isaac Merritt Singer startade den första Singer-fabriken 1851 och inom kort var han världens största tillverkare av symaskiner. Nytt för Singers maskin var bland annat att den drevs med en fotpedal, till skillnad från tidigare modeller som drivits med en handvev.
Under 1800-talet kom Singer att dominera symaskinsmarknaden, vilket gjorde märket Singer synonymt med ordet symaskin.
I Sverige började Husqvarna tillverka en egen symaskin, Nordstjernan år 1877. Singer var både först med sick-sack-symaskinen och den elektriska symaskinen som introducerades redan 1934. Men den ursprungliga trampsymaskinen fanns kvar i många hem ända till 1950-talet.
Den allra första symaskinen uppfanns redan 1790 av den engelske skomakaren Thomas Saint och användes till skosömnad. Symaskiner för klädsömnad kom i USA och Europa
i början av 1800-talet men var mycket dyra och var inget för den stora allmänheten. Maskinerna var dessutom handdrivna med ett hjul som man vevade fram nålen med.
Fria händer
Isaac Merritt Singer insåg att den måste utvecklas så att man hade båda händerna fria för då skulle man kunna sy mycket snabbare och mer effektivt. Det var då han kom på det här med fotpedal. Vid den här tidpunkten var symaskiner dyra, men 1856 införde Singer världens första avbetalningssystem, med handpenning vid inköpet följt av delbetalningar.
Sydde snabbare
Han var också duktig på att göra reklam med helsidesannonser i dagstidningarna och stora affischer på tavlor utomhus. Singers nya symaskin kom ungefär samtidigt som textilindustrin började massfabricera kläder som såldes i butik och på postorder något som inte hade förekommit tidigare.
Med Singermaskinen kunde kvinnor sy snabbare. En ny yrkesgrupp växte fram i USA och i Europa. Kvinnorna kunde nu kombinera sina sysslor i hemmet med syuppdrag som gav dem pengar. Ensamstående kvinnor som hade det svårt på arbetsmarknaden fick en möjlighet att försörja sig själva och eventuella barn. Hemsömnad blev nu ett av de vanligaste kvinnoyrkena. I dag ser vi samma fenomen i de allra fattigaste utvecklingsländerna i världen.
Hemsömmerskan kunde arbeta på olika sätt. Några jobbade åt rika kunder men det var mera vanligt att hemsömmerskor sydde åt de många arbetarfamiljerna, oftast sydde man om ärvda barnkläder eller gjorde om så att vuxenkläder blev till barnkläder. Hemsömmerskan hade ofta något ackordjobb åt något företag.
På 1920-talet hade klädföretaget Algots i Borås ungefär 30 fast anställda i fabriken men över 1 500 hemsömmerskor. Man förstår att detta med avbetalning på symaskinen blev viktigt då den i Sverige kostade omkring 150 kronor vid sekelskiftet 1800–1900-talet.
En hemsömmerska som jobbade tio timmar om dagen tjänade cirka 25–30 kronor i veckan. Detta för en sömmerska som sydde upp rockar och kostymer.
Kvinnlig fackförening
En linnesömmerska som sydde underkläder tjänade bara hälften så mycket. Trots den låga lönen blev sömmerskeyrket populärt. I jämförelse med att vara piga eller fabriksarbetare var sömmerska ett fint yrke. Många sömmerskor anställde unga flickor, så kallade syflickor, som sydde upp kläder för en minimal lön. Att hemsömmerskorna var en stor och viktig grupp i samhället speglas också i fackföreningsrörelsens historia. Redan 1886 bildades den första kvinnliga fackföreningen i Lund och 1902 kom den landsomfattande Kvinnornas fackförbund. I dag är Singer det mest kända symaskinsvarumärket i världen och detta tack vare den snillrika Isaac Merritt Singer.
Sven-Åke Henriksson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!