Möbelformgivaren Yngve Ekström och fåtöljen Lamino – århundradets stol.
Yngve Ekström skapade århundradets stol
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 35 – 2023.
När tidningen Sköna Hems läsare skulle kora århundradets stol föll valet på fåtöljen Lamino. Yngve Ekström från Småland hade ett långt och produktivt yrkesliv som möbelformgivare och med Lamino skrev han in sig i historieböckerna.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

År 1999 startade inredningsmagasinet Sköna Hem en omröstning. Ett nytt årtusende stod för dörren och det var dags att sammanfatta de senaste hundra årens design. Nu skulle 1900-talets möbel koras, och när rösterna hade räknats fanns en klar vinnare: fåtöljen Lamino. På andra plats kom Bruno Mathssons böjträstol Pernilla och Carl Malmsten knep bronsplatsen med sin pinnstol Lilla Åland. Både Mathsson och Malmsten fanns representerade med flera möbler i Sköna Hems omröstningen, men Lamino var den enda av Yngve Ekströms möbler att kvala in på listan. 

Vad var det då som gjorde att just hans fåtölj vann över så många andra klassiker? Möbelformgivaren Yngve Ekström ägnade flera år åt att experimentera med material och olika konstruktioner innan han blev färdig med Lamino 1956. Den enkla, moderna och bekväma fåtöljen, som dessutom inte var särskilt dyr, blev snabbt en bästsäljare. I slutet av 1900-talet var den fortfarande populär och med sin perfekta kombination av funktion och design kunde den till och med kallas folkkär. 

Uppvuxen i pinnstolsriket

Yngve Ekström arbetade ofta med eleganta, mjuka linjer i böjträ. Känslan för trä fick han kanske med sig från uppväxten i Småland. Yngve föddes 1913 och bodde sina första år i pinnstolsriket Hagafors i Småland. Han var son till Oskar Ekström som arbetade på Hagafors Stolfabrik som brukar betraktas som Sveriges äldsta möbelfabrik. Företaget grundades 1863 av Johan Wilhelm Thunander och kompanjoner och redan från start tillverkades pinnstolar i olika modeller. En engelsk Windsorstol, som ägdes av en rik dam på Hooks herrgård, ska ha varit förebild till de pinnstolar som började tillverkas i Sverige under 1800-talet. De blev snabbt populära. Stolarna var både förhållandevis billiga och enkla att tillverka, bekväma att sitta på och lätta att flytta omkring. 

Lönen från fabriken bör ha varit rätt god. För den kunde Oskar bygga ett hus åt sig och sin familj, hustrun Sigrid och barnen Jerker och Yngve, bara några hundra meter från arbetsplatsen. Men efter några år valde paret Ekström att flytta till det större Vaggeryd några mil västerut. Där skulle familjen bara få fyra år tillsammans innan Oskar gick bort i lungsot. 

Ensam med två barn blev mamma Sigrid tvungen att se sig om efter sätt att försörja sin lilla familj. Även barnen hjälpte till att dryga ut hushållskassan. Yngve var bara tretton år gammal när han fick sitt första jobb på ett sågverk. Några år senare blev han snickarlärling på A.E. Gustavssons möbelsnickeri och så småningom fick han jobb som bildhuggare på möbelfabriken Viking. 

Yngve hade en enorm bildningstörst och ägnade kvällarna åt att öva teckning och läsa om gamla möbelstilar. Lediga stunder besökte han missionskyrkan i Vaggeryd, det var där han träffade sin blivande fru Brita. När han närmade sig trettioårsåldern hade han sitt eget hem, familj och trygg inkomst. Men det var någonting som fattade. Yngve längtade efter att få utlopp för sin kreativa sida. I sin egen lilla verkstad började han tillverka skålar och träskulpturer som såldes via Hemslöjden, och så småningom ritade han sina första möbler.

Resonerade som Napoleon

Jerker Ekström hade också han arbetat med snickeri och 1945 gick de två bröderna samman och bildade ESE-möbler. Yngve och Jerker var två olika personligheter. Jerker den eftertänksamma och Yngve otålig och driven. Men kanske var det därför de fungerade så bra ihop. I en intervju berättade Yngve om hur de tänkte kring att bli företagare: ”Om framtiden visste vi ingenting, men vi resonerade som Napoleon, vi sätter igång och ser hur det går”. 

Det visade sig att det så småningom skulle gå väldigt bra, även om ingen av bröderna hade någon högre utbildning eller stort kapital. Något de båda hade var erfarenhet, efter att ha arbetat i fabriker sedan ung ålder visste de det mesta om trä och möbeltillverkning. 

ESE hade många konkurrenter bara i Vaggeryd och det var svårt att göra sig sedd. Deras första stolar hette Per och Anders, döpta efter sönerna till en nära vän till Yngve. Stolarnas underrede liknade en pinnstol, med svarvade pinnar, och sitsarna var i sadelgjord. Ett vackert hantverk men inte det genombrott man kanske hoppats på. 

Bröderna oroade sig för att träet höll på att konkurreras ut av möbler i metall, ett material de inte alls hade samma erfarenhet av. Ekonomin var ansträngd och dessutom plagierades deras stolar av en annan möbeltillverkare i närheten. Stressen och oron höll på att knäcka bröderna, men Yngve vägrade ge sig. 

Hans nya modell hette Thema och var en monteringsbar stol som kunde packas ner i en låda för enkel transport. Yngve besökte flera möbelhandlare i Stockholm men alla var tveksamma till om den skulle gå att sälja. Ville människor verkligen montera sina nyköpta möbler själv? Yngve trodde det, och det skulle visa sig att en av Sveriges största trendsättare trodde på idén också.

Ny energi efter uppmuntran 

Efter att ha besökt flera möbelhandlare tog Yngve mod till sig och klev in på NK på vinst och förlust. Han hade inte bokat något möte men hade turen på sin sida – självaste Lena Larsson befann sig på sitt kontor och gick med på att ta emot honom. 

Lena Larsson var inredningsarkitekt på NK och ansvarig för utställningarna på NK-Bo, och efter att ha lyssnat på Yngve Ekströms presentation höll hon med om att Thea hade potential. 

Med hennes uppmuntran fick Yngve ny energi och åkte hem till Småland för att arbeta vidare på sina nya modeller.

1953 blev ett lyckoår för Yngve och ESE. På möbelmässan väckte hans modeller mycket uppmärksamhet och ledde till att Svenska Hem skrev ett långt reportage om smålänningen och ESE. 

På hösten samma år invigdes Yngve Ekströms separatutställning på NK-Bo där bland annat Thema och fåtöljen Kurva, en föregångare till Lamino, visades upp. Han hade hunnit fylla fyrtio och fick nu sitt stora genombrott. Det var efterlängtat. 

Han kommenterade det själv med att ”Nu har jag mitt livsproblem löst, formgivningen är både arbete och hobby”. Yngves genombrott blev också ESE:s genombrott och under de kommande åren växte företaget snabbt. Det ombildades till Swedese och flyttade in i nya lokaler. Man specialiserade sig tidigt på stolar. I en radiointervju 1964 förklarade Yngve att det till viss del berodde på resursbrist: ”Stolen har blivit mitt huvudtema. Det är inget som jag själv har bestämt utan det är något som livet och omständigheterna har bestämt. Våra omständigheter var små när det gällde att börja en produktion. Min bror och jag fick nöja oss med att göra en stol, en enkel stol, som jag försökte göra bekväm”. Och många stolar blev det. Yngve experimenterade med olika träslag och tekniker, i synnerhet formpressning. Man köpte in ett eget trycklyftsbord och gjorde egna mallar i trä. Flera modeller gjordes, liksom Thea, monteringsbara.

Bröderna gjorde en klassresa

1956 kunde han äntligen visa upp en stol som tagit flera år att utveckla. Lamino visades upp på möbelmässan 1956 och lockade många nyfikna besökare, bland annat för att Yngve valt bort den moderna sadelgjorden och i stället valt en klädsel i naturfärgat sadelskinn. Snart rullade beställningarna in.

Bröderna Ekström gjorde en klassresa, från ackordsarbetare till framgångsrika entreprenörer. Vid mitten av 70-talet omsatte deras företag tiotals miljoner varje år hade omkring 60 anställda. På toppen av framgången valde bröderna att sälja Swedese. De var då i sextioårsåldern och det fanns ingen som ville ta över familjeföretaget. Yngve fortsatte att formge nya möbler, bland annat Lamello och Primo vars uttryck påminner om Lamino. Trots att han under sina många år som möbelformgivare skapade mer än hundra modeller för privata hem och offentliga miljöer, och var en av de formgivare som bidrog till att utveckla och göra skandinavisk design världsberömt, är det fortfarande Lamino som flest förknippar honom med. 

Men som han själv sa en gång: ”Att ha gjort en bra stol är kanske inget dåligt livsverk”.

 Helena Nilsson

Fåtöljen Ruster från Swedese Foto: Halmstads Auktionskammare
Möbelklassikern Lamino, fåtölj och fotpall utsågs till århundradets möbel 1999. Foto: Stockholms Auktionsverk
Stolen Arka ritades på 1950-talet. Här ett svartlackerat exemplar. Foto: Stockholms Auktionsverk
Fåtöljen i furu från Swedese. Foto: Stockholms Auktionsverk
Serveringsvagnen Thea i teak och svart laminat har fällbara skivor i sidorna. Foto: Stockholms Auktionsverk
Palett från ESE Möbler, formgiven 1953. Foto: Stockholms Auktionsverk
Soff- och brickbordet Källemo i teak, överdelen går att vända på för att få en plan yta. Foto: Stockholms Auktionsverk
Pallen Palle i teak. Foto: Stockholms Auktionsverk
Pinnsoffan ”Småland” i björk. Foto: Stockholms Auktionsver

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.