Sommaren är kruskalasens tid. Hemvändare och ortsbor i Jämtland och Härjedalen samlas runt dignande kakfat i hembygdsgårdar och föreningshus för att avsmaka ”krus” av alla de slag. Det har bakats flitigt dagarna före och doften av nygräddade kakor har legat tung över bygden och retat smaklökarna.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Kruskalaset har alltså inget att göra med kruska utan det är snarast fråga om motsatsen. Det är ett kalas på ”krus”, ett ord som betyder kaka på jämtska. Oftast tänker man på småkakor när man hör ordet, men det har mer och mer kommit att betyda kaffebröd över huvud taget. Kakorna, ”krusa”, kan numera vara både hårda och mjuka. Man kan spekulera i möjligheten att ordet ”krus” har samma ursprung som ”krusu” (brokig, mönstrad). Som exempel kan man då nämna ”krusevåntan”, mönsterstickade vantar. Rimligtvis kan det inte vara fråga om släktskap med ordet ”kruskut”, som betyder ruggigt, dåligt (väder).
Över 200 besökare
Efter denna lilla språkliga utvidgning är det kanske lämpligt att återvända till de fullastade borden. I Månsåsens bygdegård, i Åre kommun, där man arrangerar sitt kruskalas redan i mars, kunde man 2015 duka fram inte mindre än 79 sorter.
På borden trängdes ”bonnkrusa, rullråna, kolagrottan, kanelkrokan, havreflarna, minttoppan med rosn’munnan” och alla andra sorter. 46 olika personer hjälpte till att baka kakor, som sedan åts upp av 213 betalande besökare.
Kruskalaset i Böle-Hoo bygdegård i trakten av Hammarstrand är ett av de kruskalas som brukar besökas av lokalpressen. I drygt 15 år har man där dukat fram kakor och kaffe till betalande besökare. Det brukar finnas omkring 70 olika sorter av kakor på borden. 2015 kunde lokaltidningen berätta att det hade gått åt runt 7 000 kakor och 120 liter kaffe för att bespisa 350 besökare. Konsumtionen av kakor fördelas naturligtvis inte jämnt på besökarna. Enligt uppgift innehas rekordet av en Hammarstrandsbo som lyckades äta 105 kakor, vilket förefaller vara en prestation så god som någon. Under några år har man förgyllt arrangemanget med att ha OS- och VM-guldmedaljören Ida Ingemarsdotter som starter för rusningen mot borden.
Lokal berömdhet
Kruskalaset i Utrikes Hammerdal förtjänar också att nämnas i sammanhanget. Kruskalaset äger rum i hembygdsgården varje år i juli. Experterna framhåller att goda kakor till kruskalaset ska bakas på smör. Bland alla rullrån, gorån, bondkakor, kolakakor, havreflarn, havresnittar, lakritssnittar och olika drömmar hittar man en lokal berömdhet. Det är Pe-Märet krusa. Receptet kommer från en kvinna som drev ett litet bageri i Mo i Hammerdal. Hon hette Märet och var gift med Per. Följaktligen var hon känd som Pe-Märet. Kakan består av både mördeg och smördeg med en fyllning av hallonsylt och hackad mandel. De moderna receptet är naturligtvis en variant. På 100 år har det säkert hänt en del med det ursprungliga receptet.
Krävs planering
Biljetten till kakborden består av en ganska liten assiett som man ska stapla sina kakor på. Det gäller att lyckas samla så många olika sorter som möjligt och då helst av sådana kakor som inte är så vanliga. Man måste alltså planera och lägga en stabil grund för att kunna bygga ett högt torn. Det är inte bara idrottsmän som kan drabbas av ”tävlingsdjävulen”. Man bör kunna få ihop 20–30 kakor på sin tallrik och bära den till bordet utan att högen rasar. Sedan ska man ta god tid på sig för att också kunna konsumera och njuta av högens olika delar.
Betalade ingen skatt
”Utrikes Hammerdal” är ett uttryck som lever kvar i bygden. Det finns olika förklaringar till uttrycket. En är att när den blivande norske kungen Sverre besegrade den jämtländska bondehären på Storsjöns is år 1188 och Jämtland anslöts till Norge, skulle den del som Hammerdal tillhörde ha hamnat utanför.
Hammerdal och Ragunda låg avskilt från övriga Jämtland genom flera stora skogar och ödemarker. Eftersom de inte ansåg sig besegrade betalade de heller ingen skatt till Norge. Övriga jämtlänningar skulle då ha betraktat Hammerdal som utrikes. Det är den förklaring som finns på Strömsunds kommuns hemsida och den är förmodligen en skröna.
Frivilliga bagare
Som så ofta när det gäller föreningsliv är det ideella krafter som bakar och sköter allt annat runt kruskalasen, som har blivit en viktig inkomstkälla för föreningarna. Det arrangörerna inte hinner baka själva, ”tigger” man ihop bland frivilliga bagare runt om i byarna och tydligen går också detta bra med tanke på resultaten som redovisas på borden kruskalasdagen.
Karl-Olof Hallman
Pe Märet Krus
Syltkakor i plåt- eller aluminiumformar
200 grader,
cirka 50–60 stycken
Deg 1, smördeg till botten
200 g smör
1 äggvita
3/4 dl vispgrädde
3,5 dl vetemjöl
Rör ihop deg 1, låt gärna vila i kylskåpet någon timme innan du kavlar ut till en tunn kaka. Ta ut botten med ett runt mått och tryck fast i formen.
Deg 2, mördeg till kanten
450 g smör
3,5 dl socker
1 äggula
7,5 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör ihop socker först innan du häller i ägg och mjöl. Rulla degen till en lång rulle (som till Finska Pinnar ungefär). Sedan trycker du fast en bit det runt kanterna på formen. Klicka på hallonsylt och lite hackad sötmandel. Grädda i ca 200 grader lagom länge. Njut!
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!