Var det rysk u-båt som sänkte Hansa?

Gotlandsbåten Hansa, byggd 1899 på uppdrag av rederiet Gotlandsbolaget lämnar Nynäshamn på kvällen den 23 november 1944 och sätter kurs mot Visby. Hon och 84 av de 86 ombordvarande personerna skall dock aldrig nå sitt mål.
Var det rysk u-båt som sänkte Hansa?
Publicerad den 22 november, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 47 – 2024.
24 november i år är det 80 år sedan gotlandsbåten Hansa förliste i Östersjön med 84 dödsoffer som följd. Den utredning som i statens regi gjordes kring Hansas förlisning blev den största utredning som då någonsin gjorts i Sverige kring en enskild händelse. Ett förhållande som stod sig fram till utredningen om Palmemordet.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Men som i många andra utredningar om fartygskatastrofer var frågetecknen flera då utredningen var färdig än vad fallet var då den började, åtminstone i allmänhetens ögon.

Hansa byggdes 1899 på beställning av Ångfartygsaktiebolaget Gotland som i folkmun kallades för Gotlandsbolaget. Under så gott som hela sin tid till sjöss kom Hansa att betjäna fartygslinjen Visby - Nynäshamn. På kvällen 23 november 1944 låg Hansa i Nynäshamn klar att avgå som ordinarie nattbåt till Visby med ankomsttid 07.30. 

Då ankomsttiden var inne hade Hansa inte kommit och kunde heller inte siktas ute till havs. Från rederiets kontor i Visby gjordes ständiga försök till radiokontakt som endast möttes av tystnad.

Vid tiotiden på förmiddagen informerades Gotlands marindistrikt om att Hansa saknades och möjligen låg och drev ute till havs i behov av hjälp. 

Kl 10.45 fick de båda minsveparna Landsort och Arholma som övade utanför Fårösund order om att avbryta pågående övning och utgå för att söka efter Hansa. Samtidigt kontaktades flygledartornet på Bromma flygplats med fråga om ordinarie trafikplanet till Visby kl. 11.20 skulle gå som normalt. Svaret blev ja varför planets pilot Torsten Boltenstern ombads flyga till Visby längs Hansas kurslinje och spana efter Hansa. Boltenstern tog uppdraget på fullaste allvar, begärde full tank och dånade iväg från Bromma med 17 passagerare ombord.

Sikten var dålig men plötsligt fick Boltenstern se något som flöt omkring på vattenytan. För att se vad det var vände han planet och flög tillbaka och fick då se en livräddningsflotte med två man ombord som med yviga gester vinkade upp mot planet. 

Positionen rapporterades omgående till flygledartornet vid Bromma flygplats vilket vidarebefordrade uppgiften till marinen.

Krävde 84 dödsoffer

Först fram till flotten kom minsveparen Landsort. Sedan de båda männen på flotten bärgats ombord berättade de att de kom från Hansa och att de var fartygets biträdande andrestyrman Arne Thuresson och passageraren Arne Mohlin. 

Vidare berättade de att fartyget gått under efter en kraftig explosion i förskeppet. Förlisningsförloppet hade gått mycket snabbt. Under sina försök att rädda sig hade de sett några andra personer i vattnet som kämpade för att hitta något att flyta på men tydligen förgäves. 

Thuresson och Mohlin utgick ifrån att de var de enda överlevande från Hansa eftersom de under timmarna på flotten inte kunnat se några andra. Därmed stod klart att en omfattande katastrof hade inträffat.

Några dygn senare kunde fastställas att antalet ombordvarande vid förlisningstillfället varit 23 besättningsmedlemmar och 63 passagerare. Med två överlevande hade händelsen krävt 84 dödsoffer.

För att utreda vad som hänt tillsattes en statlig utredning som antog namnet Hansakommissionen med uppgift att påbörja sitt arbete 1 december 1944 under frågeställningen: Har Hansas förlisning orsakats av en explosion och vad är det i så fall som ha exploderat? 

Troligtvis en torped

Den 12 maj 1945 kunde Hansakommissionen redovisa resultatet av sitt arbete. Enligt den tekniska expertis som ställts till förfogande hade en kraftig explosion inträffat men att källan till explosionen inte hade funnits ombord på Hansa. Påträffade vrakdelar vittnade om att något kommit utifrån, trängt in igenom skrovet på babordssidan och exploderat med våldsam kraft inne i fartygets främre lastrum. Tänkbara förklaringar var en mina eller torped varvid teorin om en mina avskrevs ganska snart. 

Den förödelse som uppstått ombord var så kraftig att den knappast kunnat åstadkommas av en mina utan att det med största sannolikhet handlade om en torped.

Vid sidan av den officiella delen av utredningen fanns ett omfattande arbetsmaterial som hemligstämplades med en sekretesstid på 70 år räknat från 12 maj 1945. Inte förrän 2015 skulle hela utredningsmaterialet bli offentligt men så länge behövde ingen vänta. Genom ändringar i sekretesslagstiftningen kunde man redan i slutet av 1980-talet begära tillträde till vissa offentliga handlingar från andra världskrigets dagar som låg under sekretess. 

Detta utnyttjades av några privatpersoner med särskilt intresse för Hansakatastrofen. Från det nu frisläppta materialet kunde trådar dras till bland annat Utrikesdepartementets arkiv, Militärkommando Gotlands arkiv (MKG) samt olika arkiv i Tyskland och forna Sovjetunionen.

Fler incidenter

I Sverige var den allmänna meningen att det rörde sig om en ubåtstorped som måste ha skjutits av misstag. Även Hansakommissionen hade i sin officiella slutredovisning gett uttryck för sin uppfattning att ”den möjligheten är tänkbar” att Hansa förväxlats med något annat fartyg. Ändå florerade rykten hos både Gotlandsbolaget och marinen om att flera incidenter inträffat där fartyg på linjen Visby - Nynäshamn beskjutits med torpeder som bedömdes komma från sovjetiska ubåtar. Det visade sig att även Hansakommissionen under sitt arbete informerats om det förhållandet enligt följande:

31 januari 1945 sköts en torped mot minsveparen Landsort då fartyget gick ensamt mot Gotland efter att ha varit på tillfälligt ärende till Oskarshamn. Torpeden upptäcktes av personalen ombord vilket gjorde att minsveparen kunde gira undan. Incidenten var enda tillfället under 1900-talet då främmande makt öppnade eld mot ett svenskt örlogsfartyg med avsikten att fartyget skulle sänkas. 

Dåtidens ubåtstorpeder drevs av tryckluft som skapade en bubblande strimma i vattenytan som var lätt att se, förutsatt att det var dagsljus.

Fick skydd av minsvepare

Efter Hansas förlisning övergick fartygstrafiken Visby – Nynäshamn till dagtrafik under konvojskydd vilket var ett brott mot internationella regler om att fartyg tillhörande neutral nation inte fick framföras under militär eskort. Men här valde Sverige att ta lagen i egna händer oavsett vad som var rätt eller fel. 

2 februari 1945 framfördes nordgående Gotlandskonvojen under skydd av minsveparna Landsort och Arholma. I konvojen fanns bland andra Gotlandsbolagets lastfartyg Gute och passagerarfartyget Visby då vattenutkiken på Gute slog larm om en torped som snabbt närmade sig fartyget. Även den gången lyckades man väja undan för torpeden.

Fem dagar senare var det dags igen då nordgående Gotlandskonvojen förstärkts med vedettbåten Jägaren. Plötsligt kunde hydrofonoperatören på Jägaren i sina hörlurar uppfatta främmande motorljud som bedömdes komma från en närliggande ubåt. Utan att först begära eldtillstånd från konvojledaren gav Jägarens fartygschef John Rumenius order om omedelbart anfall med sjunkbomber som uppenbarligen skrämde iväg ubåten.

Ubåten K-52 fanns i området

Förutom dessa kända incidenter finns ytterligare en incident som Hansakommissionen aldrig fick vetskap om eftersom händelsen inte blev känd i Sverige förrän 65 år efter att andra världskriget tagit slut. Fallet handlar om sovjetiska ubåten K-52 som i november 1944 skulle göra en provtur efter att ha reparerats på varv. Chef ombord under provturen var Ivan Travkin. Även divisionschefen Jevgeij Shulakov fanns ombord för att bistå Travkin i de prov som skulle göras. 

Sedan ubåten lämnat basen i Finska viken gick man längs Gotlands västkust söderut mot Bornholm. Då ubåten några dagar senare återvände till basen överlämnades protokoll från de prov som utförts men samtidigt överlämnades rapport om att man under provturen skjutit två torpeder. Enligt anteckningarna genomfördes anfallet 12 november kl 01.42 moskvatid på position 25 nautiska mil norr om Visby. Det fartyg som anfölls bedömdes vara i storleksordningen 400 ton och av rapporteringen framgår även att båda torpederna missade sitt mål.

Fanns skyddsänglar ombord?

Då uppgiften blev känd i Sverige infann sig frågan om det möjligen kunde vara något av Gotlandsbolagets fartyg som anfölls eftersom positionen 25 nautiska mil norr om Visby ligger längs kurslinjen Visby – Nynäshamn. 

Tidpunkten 12 november kl 01.42 moskvatid blir omräknat till svensk tid 11 november kl 23.42. Hamnjournalerna för Visby hamn berättar att det var Hansa som den natten gick som ordinarie nattbåt till Nynäshamn med avgångstid från Visby kl 21.30. Hansas deplacement låg på 563 ton och om allt var normalt borde Hansa ha varit ungefär vid den positionen då ubåtschefen Travkin avlossade sina två misslyckade torpedskott. 

Eftersom nattmörker rådde torde ingen ombord på Hansa ha märkt något av att döden närmade sig fartyget med stormsteg men att skyddsängeln den här gången var vaken och bidrog till att ångfartyget Hansa fick leva ytterligare 13 dagar innan det tragiska datumet 24 november 1944.

En av de instruktioner som under kriget gällde för sovjetubåtarna var att ”angripa civila sjötransporter som utfördes i strid mot Sovjetunionens intressen”. 

Hade några sådana transporter förekommit på fartygslinjen Visby – Nynäshamn kan man fråga sig?

Misstag eller olycka?

Hösten 1944 var en dramatisk tid på Gotland då tusentals civila flyktingar från Baltikum tillsammans med delar av tyska armén flydde västerut över havet till Gotland. 

Den svenska neutraliteten sattes ibland på svåra prov då även Gotlandsbolagets civila fartygstrafik utnyttjades för transporter med direkt anknytning till kriget, bland annat transporter av tysk militärpersonal, tyskt militärgods och inte minst flyktingar från Baltikum som på civila fartyg fördes till trygghet på det svenska fastlandet. 

Samtidigt beklagade sig Sovjetunionen i skarpa ordalag över att den hjälp som Sverige förmedlade till baltflyktingarna bidrog till att dränera de baltiska länderna på medborgare som Sovjet ansåg sig ha rätt till. Sveriges relation till Sovjet var under hösten 1944 inte den bästa.

Var sänkningen av Hansa resultatet av ett misstag eller fanns ett motiv för gärningen? Den frågan kommer troligtvis aldrig kunna besvaras men utifrån vad vi vet idag pekar det mesta mot att sänkningen av Hansa var en överlagd gärning. 

Staffan Berglind

Minsveparen Landsort (54) var första båt fram till flotten som Arne Thuresson och  Arne Mohlin befann sig på. De enda två som överlevt skulle det visa sig.
Nyheten om Hansas öde blev snabbt känt via landets tidningar. De initiala uppgifterna var dock rätt spretiga och det fanns, som synes, en del felaktigheter.
S/S Hansa hade kommit nästan två tredjedelar på sin tänkta färd när katastrofen inträffade. Vraket återfanns 1988 på 100 meters djup i Östersjön, cirka 70 kilometer från Gotlands kust. Skeppsklockan, en av många föremål som senare har bärgats från vraket, skvallrar om det exakta klockslaget för förlisningen av S/S Hansa – klockan har stannat på 05.57.
Kapten Boltenstern och telegrafist Rosén på flygplanet Örnen var de som först lokaliserade Hansa.
De två överlevande, styrmannen Arne Thuresson (t.v) och  passageraren Arne Mohlin (t.h) anländer till Visby lasarett på kvällen 24 november.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Kalmar Nyckel blev nyckeln till Nya Sverige

Onekligen byggdes det pampigare båtar förr. Här den nutida replikan av Kalmar Nyckel på seglats utanför Delawere. Foto: Andrew Hanna, med tillstånd från Kalmar Nyckel Foundation (KNF).
Kalmar Nyckel blev nyckeln till Nya Sverige
Publicerad den 22 mars, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 12 – 2024.
Sveriges koloniala historia i Nordamerika blev kort. Bara 17 år, mellan 1638 och 1655. Flera kyrkor och monument minner än i  dag om den svenska tiden. Mest intressant är ändå den replika av skeppet Kalmar Nyckel, som finns i Delawere. Det var fartyget som förde många svenska kolonister till det förlovade landet.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

I början av 1600-talet började Sverige bli en makt att räkna med i Europa. Vid det laget hade många andra länder kolonier i andra världsdelar. I Nordamerika hade Spanien, Frankrike, Nederländerna och England territorier. De två sistnämnde nationerna hade grepp om östkusten i det som senare skulle bli USA. 

När den svenske ”hjältekonungen” Gustav II Adolf kom till makten 1611 började tankarna på en koloni att gro också i Sverige. Handeln med den nya världen hade gett andra nationer i Europa stora rikedomar. Kanske kunde det vara något för oss också?

Vid ett av de tillfällen kungen inte var ute på krigsuppdrag träffade han 1624 holländaren Willem Usselinxc i Göteborg. Denne hade i sin ungdom grundat handelskompanier i Spanien och Portugal. Senare ville han göra detsamma i Nederländerna, och bearbetade landets styrande med olika propåer. När det Holländska västindiska kompaniet öppnade 1621 fick han emellertid ingen befattning i det, och kände sig sviken. 

När han mötte den svenske kungen presenterade han sin plan att bilda ett svenskt handelskompani. Gustav II Adolf nappade och bildade Söderkompaniet, som i Sverige skulle ha ensamrätt på kolonisation och handel med främmande världsdelar. Det dröjde dock innan det kunde sjösättas. Först efter kungens död 1632 fullföljdes det av den handlingskraftige rikskanslern Axel Oxenstierna. 1637 bytte det namn till Nya Sverige-kompaniet.

Expeditionen till Nordamerika förbereddes i hemlighet av rädsla för Holländska västindiska kompaniet, som dominerade området vid Delawereflodens mynning. Det skulle knappast vara vänligt inställt till konkurrenter. Genom sina holländska kontakter visste svenskarna emellertid att området var glest befolkat, och därmed ett lämpligt objekt. 

Skepp byggda i Nederländerna

I slutet av november 1637 lämnade fartygen Kalmar Nyckel och Fågel Grip ­Göteborg med destination Nordamerika. Halva manskapet bestod av svenskar, de övriga var holländare. Inga nybyggare fanns med; förutom sjömän var passagerarna administrativ personal och militärer. 

Befälen på skeppen var väsentligen nederländare; vid den här tiden hade få svenskar erfarenhet av transatlantiska resor. Kapten på Kalmar Nyckel var Jan Hindricksen van der Water, och Adrian Jöransen var skeppare på Fågel Grip. Ombord var också holländaren Peter Minuit, som kände området kring ­Delawerefloden väl. 

Både Kalmar Nyckel och Fågel Grip var byggda i Nederländerna. Den starka sjö- och handelsnationen låg snäppet före Sverige i skeppskonstruktion. Kanske hade svenskarna också örlogsskeppet Vasas undergång 1628 i färskt minne. 

Namnet Kalmar Nyckel kommer av att Kalmar på den här tiden sågs som nyckeln till Sverige. Göteborg som då var landets enda port västerut fanns ju knappt, och resten av västkusten tillhörde Danmark-Norge. För den som seglade från exempelvis Nederländerna var Kalmar den första riktiga hamnstaden i Sverige.

Varför startade man då färden på hösten, när Skagerack är ökänt för sina stormar? Svaret stavas vindar; de västliga vindar som tog skeppen till Nordamerika var pålitligast den årstiden. Seglatsen fick emellertid en besvärlig start. Stormarna skadade fartygen allvarligt, och de fick söka nödhamn i Nederländerna. Ett problem för svenskarna, och deras holländska medhjälpare, var att man ville hålla resan hemlig för just den nationen. Ett pinsamt debacle att bli strandsatta just där, alltså. Det var dessutom svårt att få tag i reparationsmaterial och snickare, men på nyårsdagen 1638 kunde man i alla fall lätta ankar igen.

God relation

Via ett depåstopp på Kanarieöarna anlände skeppen den 23 mars till Dela­wereviken. Där fortsatte man en bit uppströms i floden innan man landsteg vid ett mindre biflöde. Området beboddes då av Lenapestammen, ett indianfolk Minuit hade kunskap om. Han slöt snabbt ett avtal om markköp med några hövdingar. Relationen mellan svenskarna och urinvånarna var överlag god.

I sedvanlig ordning byggde svenskarna ett fort vid platsen man ankrat. Det döptes till Fort Christina, men i  dag återstår inget av det. En park i dagens Wilmington, staden som senare byggdes på platsen, har dock namnet Fort Christina Park.

Peter Minuit utnämndes till guvernör för Nya Sverige, men blev inte långvarig på sin post. På återresan sommaren 1638 valde han att ta vägen över Västindien för att ta ombord en last tobak. Vid ön Saint Kitts utbröt en storm, och Minuit drunknade när han gästande ett holländskt fartyg under ovädret. 

Oavsett det sågs projektet Nya Sverige som en framgång. 1640 avseglade Kalmar Nyckel en andra gång, den här gången med nybyggare. En del av dessa var fångar som valde landsförvisning istället för ett hårt straff hemmavid. En ansenlig del av de utvandrade var också så kallades svedjefinnar, finländare som var duktiga på att röja ny mark för odling i skogsområden.

Interna konlikter och farsot

Från och med 1641 var kolonin en ren svensk angelägenhet. Holländarna som varit knutna till det svenska kompaniet sågs som förrädare i sitt hemland, och lämnade Nya Sverige. Handeln gick annars skapligt; främst importerades bäverskinn och i mindre utsträckning tobak och bomull till Sverige. 

Den slitstarka Kalmar Nyckel skulle sammanlagt göra fyra turer från ”gamla” Sverige till Nya Sverige. Andra skepp bidrog till att det totalt blev ett dussin seglatser innan Nya Sveriges öde beseglades. 1653 skakades kolonin av interna konflikter, och en farsot minskade antalet svenska nybyggare. 

Kolonins kris följdes noggrant av holländarna i deras närbelägna besittningar. När Sverige hamnade i krig med Polen 1655 såg de sin chans. Efter en kort belägring av Fort Christina tog de numerärt och materiellt starkare nederländarna över kolonin i september 1655. 

De flesta av de runt 400 svenskarna stannade dock kvar, och så sent som vid slutet av 1700-talet talades fortfarande svenska i området. När staten Delawere 1787 förklarade sig självständig gentemot Storbritannien beräknades runt 2 000 personer vara ättlingar till de ursprungliga svenska nybyggarna. 

Björn Schüberg

Författaren Åke Fagelberg med sin bok ”Den glömda resan”. I bakgrunden ­Kalmar slott. Foto: Åke Fagelberg
Den första expeditionen anländer 1638 vid det som ska bli Nya Sverige. Kalmar Nyckel till vänster, Fågel Grip till höger. Målning publicerad med tillstånd från Kalmar Nyckel Foundation (KNF).
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.