Pigan Mina lämnade Dalsland för Amerika

Pigan Mina lämnade Dalsland för Amerika
Publicerad den 8 november, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 45 – 2024.
Bara från Dalsland utvandrade cirka 50 000 människor mellan åren 1860 och 1930. Det är lika många som i dag bor i hela landskapet! Många av de emigrerade dalslänningarna har förpassats till historiens glömska, bortsett från de som belysts av släktforskare. Men en person skrev in sig själv i historieböckerna, pigan Mina Andersson från Bäckefors.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Liksom i många andra delar av Sverige var det i Dalsland under denna tid svårt att förbättra sina livsvillkor – med långt till städer och dålig infrastruktur. Vid 1800-talets slut var yrkesvalen få om man ville förkovra sig, den som drömde om en annan tillvaro sökte sig i stället bort. En del flyttade till städer som Göteborg, Karlstad eller Vänersborg medan andra satsade på att komma till landet som lovade allt – USA. 

Mina Andersson föddes 1867 i en arbetarfamilj och trots att hon hade läshuvud och gärna ville studera saknades möjligheten. Det blev endast fyra års skolgång men skolan satte djupa spår i henne och hon närde skrivardrömmar. 

Som 16-åring började hon som piga och var sedan det i både Dalsland och Norge. En farbror som utvandrade till Wisconsin menade att Mina med sina drömmar om något annat än att vara städslad piga borde komma efter honom, i USA fanns framtiden. 

Han skickade en biljett till henne, en så kallad pre-paid ticket och 1890 påbörjade den 23 år gamla Mina sin resa västerut. Vägen från barndomshemmet i Bäckefors till farbrodern i Wausau i Wisconsin var lång, oerhört lång. Reste gjorde hon helt ensam, vilket faktiskt var vanligt. Att resa hela familjer var desto ovanligare under den tidiga emigrationen, det var i regel ensamma unga människor som drömde om ett bättre liv. Det hela var ett enormt äventyr.

Från hemmet tog hon sig till fots och med hästskjuts till Göteborg. Där väntade den första båten som tog henne till engelska Hull, resan över Nordsjön tog drygt ett dygn. 

Nästa etapp blev en tågresa från Hull till Liverpool. Därefter väntade den stora färden över Atlanten, i Liverpool väntade skeppet s/s Germanic på henne. Fartyget tillhörde det brittiska rederiet White Star Line, vilket kanske mest är känt som ägare till Titanic som förliste drygt 20 år efter Minas överfart. 

Efter ett kort stopp på södra Irland för att ta ombord passagerare satte Germanic kurs på New York och cirka 10 dagar senare tog utvandrarna sina första steg på amerikansk mark. 

Mina blev Minnie …

Dalsländska Mina registrerade sig på ett tillfälligt emigrantkontor eftersom det välkända kontoret på Ellis Island ännu inte var upprättat. Resan var inte över för att hon nått New York. Först med tåg och sedan med hästskjuts tog hon sig till sin farbrors timmerstuga i en avlägsen skogsglänta i Wisconsin. 

Den första tiden bodde hon där och levde nybyggarliv men hon kände sig isolerad och sökte arbete inne i staden Wausau. Under några månader arbetade hon i en emigrantfamilj från Skottland, men hon ville vidare och tog en tjänst som hushållerska i Saint Paul, Minnesota. Det var också i denna delstat hon kom att stanna. 

1892 gifte hon sig med den svenske skräddaren Jakob Halgren och efter ett par års äktenskap fick de möjligheten att överta en farm på knappa 100 tunnland i Milaca, norra Minnesota. 

Paret fick många barn och levde ett socialt liv med vänner och grannar, de blev snabbt en naturlig del av traktens gemenskap. I USA kallade sig Mina för det mer engelskklingande Minnie. Även efter att de förvärvat gården fortsatte Jakob sitt jobb som skräddare och behövde i långa perioder, ibland flera månader, åka till de närliggande städerna för att arbeta. 

När maken var borta skötte Mina gården och barnen ensam. Detta borde rimligen ha tagit i stort sett all hennes tid i anspråk men hon hann också med att skriva.

… och pseudonymen Cecilia

Skrivandet var hennes stora passion och breven hem till familj och vänner i Sverige blev många men det är främst genom andra texter vi i dag kan veta så mycket om henne. Dels skrev hon regelbundet mängder av artiklar till de svensk-amerikanska tidningarna, där hon även bidrog med lyrik. 

De svenskspråkiga tidningarna var viktiga i trakter som Minnesota där det bodde mycket utvandrade skandinaver. Det svenska språket var en trygghet och en liten bit av det forna hemlandet. I tidningarna publicerades också en hel del svenska nyheter och de var viktiga organ för att få veta vad som hände där hemma, vid sidan av brev från anhöriga. 

En av de allra största svenska tidningarna i USA var Svenska Amerikanska Posten. Den trycktes i Minneapolis och i den skrev Mina ofta. Hon använde dock inte sitt eget namn, Minne eller Mina Halgren, utan skrev under pseudonymen ”Cecilia” med varierande stavningar.

De gamla svensk-amerikanska tidningarna är en rik källa för att förstå hur livet såg ut i svenskbygderna och hur svenskarna försökte rota sig i USA. I självbiografin Livets skola broderades texten ut och detaljerat skildrade hon sitt liv i bokform. Dessvärre kom inte boken i tryck men originalmanuset finns bevarat och förvaras i dag hos Emigrantinstitutet i Växjö. Livets skola har förutom för historieskrivningen även varit viktig i litteraturhistorien, på ett sätt Mina själv nog knappast kunnat föreställa sig.

Inspirerade Moberg

När Vilhelm Moberg arbetade med sitt stora Utvandrarepos lämnade han ingenting åt slumpen. Ett gediget researcharbete gjordes och han använde alla möjliga källor för att skapa sina odödliga klassiker om sällskapet från Ljuder socken i Småland som emigrerade till Nordamerika. 

Minas självbiografi hade en fundamental roll som inspiration och mycket som finns skildrat i Mobergs böcker har han hämtat från Livets skola. Som inspiration till Kristina brukar flera olika kvinnor nämnas som verkliga förlagor. En av de kvinnor som låg till grund för fiktionens Kristina Nilsson från Duvemåla var Mina Andersson från Bäckefors. Moberg valde ut företeelser ur Minas liv och applicerade på Kristina eller någon annan i sin egen berättelse. 

Det finns ändå stora olikheter mellan dessa kvinnor. I böckerna tog båtresan flera månader och utspelade sig cirka 40 år innan Minas resa. Dessutom reser hela familjen i böckerna, Mina gjorde det ensam. 

Något kvinnorna dock hade gemensamt var hemlängtan, de visste att de troligen aldrig skulle kunna återvända till Sverige. Den ena längtade ständigt efter Duvemålas astrakaner och den andra efter sin dalsländska hembygd. Kristina fick aldrig återse vare sig Duvemåla eller sin familj. Det sistnämnda fick däremot Mina göra, hon sparade ihop pengar och skickade hem biljetter. Först kom två syskon och bosatte sig i Milaca och senare kom också Minas mor. Bäckefors fick hon dock aldrig återse. 

Lisa Viktorsson

1890 påbörjade den dalsländska pigan Mina Anderson sin resa. I Liverpool klev hon på båten s/s Germanic.
Mina hade sedan unga år en dröm att få skriva. Det fick hon göra bland annat i tidningen ”Svenska Amerikanska Posten”. I den skrev hon både artiklar och bidrog med lyrik.
1892 gifte sig Mina med svenske skräddaren Jakob Halgren. Paret köpte sedermera en farm i Milaca, Minnesota. De fick flera barn.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Kockan höll arbetarna i skogen vid liv

Kockan serverar lunch till någr hungriga skogsarbetare.
Kockan höll arbetarna i skogen vid liv
Publicerad den 17 oktober, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 42 – 2024.
Under första hälften av 1900-talet var det liv och rörelse i den svenska skogen och åtskilligt har skrivits där det ges en närmast glorifierande bild av den manliga skogsarbetarens arbete. Men det var ytterst sällan som någon kvinna fick visa upp sig. Men de fanns, oftast som kockor i männens skogsbaracker. Det var de som såg till att männen var lika uppassade som hemma.

Den nya bokserien Timmerfolk, i tre delar, skildrar kvinnan i skogen, och då inte hon som plockade bär åt familjen eller jobbade som fäbodpiga på en fäbod. Nej nu handlar det om kockan/kvinnan som hade sovplats bakom något skynke eller i en garderob bakom hennes arbetsplats, köket. Där fick hon ligga och höra på männens snarkningar, deras sexuella kommentarer och ibland blev det erotik med någon i hennes sovvrå. 

Timmerfolk är skriven av Ulrika Lagerlöf och första boken Hjortronmyren finns nu i bokhandel och på bibliotek. Det är en historisk roman som utspelar sig djupt i den svenska storskogen. Boken behandlar även konflikter som omger den ”stora skogen” och till skillnad mot tidigare berättelser på samma tema vågar Ulrika Lagerlöf även skildra kvinnlig erotisk lust som förekom i kojorna. 

Ulrika Lagerlöf, som arbetar med kommunikation inom skogsbranschen, väver samman dåtid och nutid i en gripande roman som skildrar en skogskockas öden i Västerbotten under 1930-talet. Boken är inspirerad av författarens egen familjehistoria, hennes mamma är uppvuxen i Bastuträsk i Västerbotten, och i början av 1940-talet arbetade hennes mormor Greta som kocka i en skogshuggarkoja. 

I boken är det 1930-tal och stor fattigdom i Västerbottens inland. Den 18-åriga flickan Siv inser att hon inte kommer att få studera till lärarinna utan i stället har föräldrarna ordnat så att hon ska bli kocka i en skogshuggarkoja i storskogen. Långt ute i skogen i sträng kyla ska hon hålla rent och sätta mat på bordet till tio män. Det blir en omvälvande upplevelse där både frigörelse och hennes livs kärlek väntar. Samtidigt kommer vi i boken fram till nutid då Uppsalabon Eva skickas till Västerbotten av sin arbetsgivare för att dämpa vilda protester mot en av skogsbolagets avverkningar. När motsättningarna skärps måste hon möta media, miljöaktivister och samebyn, men i spåren av konflikten hittar hon också ledtrådar till sin släkthistoria. Då vävs allt samman till ett lysande norrländskt epos som berör djupt. Det är en historisk roman om storslagen skog och svindlande kärlek.

Kocklag inrättades

Skogsarbetarna bodde i skogskojor långt hemifrån de månader som arbetet med skogsavverkning, timmerflottning och kolning pågick, främst under vintersäsongen. När skogsarbetarna själva lagade sin mat i kojorna blev det ensidig kost, mest kolbullar, det vill säga en deg av vetemjöl och vatten som stektes i flottet från fläsk i en gjutjärnsstekpanna. Skogsarbetarnas kost utreddes av staten i början av 1930-talet, utredningen visade att maten var näringsfattig och då växte idén om att anställa skogskockor fram.

Den statliga skogsutredningen 1933 kom fram till att ett gemensamt hushåll, ett så kallat kocklag, med en kocka eller kock skulle förbättra kosten för skogsarbetaren och att främst kvinnor var lämpade för yrket då de hade erfarenhet av arbetsuppgifterna sedan tidigare. Dessutom ansågs kvinnor generellt vara bättre på ekonomi, vilket behövdes för att beräkna kostnaderna för maten. 

Skogsarbetarna, ibland med stöd av skogsbolag, bildade kooperativa kocklag och anställde en eller flera kockor. Rekommendationerna från den statliga utredningen var en kocka för ett hushåll på 10–12 arbetare. Lönen mellan kvinnor och män var på denna tid ojämlik och därför blev kockornas lön mycket lägre. 

Det var ett tufft jobb att vara kocka men lockade många då det hade mer status och gav bättre lön än att vara piga. Dessutom gav jobbet större frihet utan någon direkt chef. Kockan var ofta populär bland männen som för det mesta respekterade henne. 

Kockakurser

Kockorna tillagade husmanskost från grunden vilket krävde en hel del kunskap. Ofta köpte kocklaget en halv eller en hel gris eller ko. Det var ett tungt jobb att stycka djuren med yxa och handsåg. Inälvorna användes till pölsa och blodet till blodbröd eller blodpudding och benen kokades till buljong. Vanliga maträtter i skogskojorna var ärtsoppa, köttgrytor, blodpudding, pölsa och fläsk med bruna bönor. Till efterrätt serverades ofta kräm eller soppor gjorda av torkad frukt. Blåbär och lingon användes till kräm och sylt. Råglimpor och andra mjukbröd bakades med jämna mellanrum av kockan. 

Kockakurser, som skulle garantera kvalitén på kockornas arbete, infördes under 1930-talet. Först från enskilt håll av exempelvis lanthushållsskolor, sedan beviljade riksdagen bidrag till kvinnor att söka för att gå kortare utbildningar. Under 1940-talet anställdes även statliga kockakonsulenter som reste till skogskojorna och gav råd till kockorna. Kockan i baracken syntes sällan, ja någon enstaka gång på ett gruppfoto med  skogsarbetarna. 

Långa arbetsdagar

Hon arbetade från 5–6 tiden på morgonen, när hon hämtade in färskt vatten och gjorde eld i spisen för att göra en stabil frukost. När männen gick ut för att jobba diskade hon och planerade för nästa mål mat. Så pågick det hela dagen tills kvällsmålet var avklarat och allt diskat. Då slutade hon dagen med att göra annat som att baka, städa eller stoppa männens strumpor som de lämnat till henne. Vid midnatt kunde hon gå och vila för att orka med nästa tunga dag. När männen åkte hem på lördagseftermiddagen till sina familjer för helgledigheten stannande oftast kockan kvar för att storstäda kojan. 

Den stora svenska allmänheten hade ingen kunskap om det hårda kvinnoarbetet i skogen och kvinnorna fick ingen uppmärksamhet och hyllades inte, de var som osynliga. 

Under 1950-talet kom skogsmaskinerna vilket innebar allt färre skogsarbetare. Ett gemensamt hushåll behövdes inte i lika stor utsträckning som tidigare. Det blev bättre skogsbilvägar vilket gjorde att arbetarna pendlade med bil till jobbet, de bodde hemma och tog med sig sin dagliga matsäck. Dessutom skapades arbeten för kvinnor i det nya industrisamhället som växte fram. Yrket som skogskocka försvann i början av 1960-talet.

Kockan på älven

Många har hört talas om kockorna i vinterskogen och på timmerbogserbåtar, men få känner till att under flottningens guldålder under 1950-talet fanns det kvinnliga kockor. Det var flottarna på Ångermanälvens flodsystem som först fick ta del av denna nymodighet. Kvinnorna utförde samma uppgifter som kockorna i skogskojorna med den skillnaden att de följde flottningsarbetarna på eller efter älvarna. 

Liksom männen bodde de i specialbyggda stora bostadsvagnar under veckorna. Hur det kunde vara en dag i augusti 1951 berättar journalisten Hans Ellung i Västernorrlands Allehanda under rubriken ”Husvagn och kocka i det hårda flottarlivet”. Här i en redigerad och förkortad version:

 ”Vi befinner oss en solig sommardag vid Kilforsen, Fjällsjöälven ett av de ångermanländska fall som ännu fritt får spela sin mäktiga melodi, men vars stämma snart ska tystna för alltid vid kommande kraftverksutbyggnad. Det dånar från den ystra forsen och i solglittret ter sig vattenstänket som lätta regnbågsfärgade älvslöjor. Det är ett natursceneri som i fråga om skönhet söker sin like. Vårt ärende är att söka upp de timmerflottare som är på väg nerför Fjällsjöälven med rumpan (sista timret under slutflottningen), för att se hur de har det då vi hört talas om att de fått en hel del nymodigheter, bland annat egna rullande bostadsvagnar samt kocka. Vid ett rastställe efter älven finns tre stora tält uppsatta och i kocktältet finns en stor vedeldad spis där en kocka står placerad och assisterad av två flottare lagar mat åt 35 karlar. I de två andra tälten finns bord och stolar och Ångermanälvens Flottningsförenings eget porslin, glas och kaffekoppar. Idag serveras makaroner och fläsk, välling, mjölk, kaffe och ostmackor. Samtliga flottare som jag talar med betygar sin högaktning för sin matmamma, fru Irma Johansson. Vid sidan av mattälten står en jeep som dragit dit ett flertal bostadsvagnar för övernattning. Det här med rullande bostad som förflyttas efter älven är prima säger flottarbasen som visar oss en rejäl husvagn med plats för åtta karlar. Vagnen har också en liten behändig spis för den som vill koka kaffe på kvällen och så finns det tvättmöjligheter och garderob till varje man. Han säger att flottarna är synnerligen belåtna över att få bo drägligt och äta vid dukat ”restaurang-bord” ute i naturen bredvid deras arbetsplats.”

Sven-Åke Henriksson

Jenny Jonsson, Guliksberg, var en av Ångermanälvens flottningsförenings kockor. Foto: Oscar Henriksson
Kockan med hjälpande flottare ger sig iväg på älven till ny matplats.
Kocka med flottare under lunch.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Brukets gamla design i gjutjärn återuppstod

Masugnen som byggdes år 1640 i Nävekvarn och järnvägsspåret mellan hamnen och bruket.
Foto: Järnvägsmuseet
Brukets gamla design i gjutjärn återuppstod
Publicerad den 11 september, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 37 – 2024.
För 400 år sedan, 1623, grundades Näfveqvarns Bruk i Södermanland. Bruket lades ner 2010 men några år senare återuppstod varumärket och idag tillverkas flera av deras klassiker igen.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

2010 markerade slutet på en epok inom svensk designhistoria. Då stängdes Näfveqvarns bruk mellan Nyköping och Norrköping ner, efter nästan 300 års verksamhet. Bruket grundades redan 1623 när bröderna Gillis och Hubert De Besche byggde den första masugnen på området. 

De kom från en vallonsläkt och flyttade till Sverige kring 1600-talet. Här tog de hjälp av landsmannen Louis de Geer för att bygga upp det nya bruket i området längs Bråviken utanför Nyköping. Placeringen av bruket var strategisk, det fanns nämligen gott om malmtillgångar i närheten och bra förbindelser med huvudstaden, och det grundades i precis rätt tid. 

Under stormaktstiden avlöste konflikterna ute i Europa varandra och den svenska krigsindustrin ropade efter krigsmateriel. Näfveqvarn blev snabbt en av deras viktigaste leverantörer och under hela 1600-talet tillverkades främst kanoner och ammunition på bruket. Det växte genom inköp av flera egendomar och gruvor, ekonomin var god och framtiden såg ljus ut. 

Rysshärjningarna förstörde allt

Men så kom olycksåret 1719. På våren avled dåvarande ägaren Isac De Besche och bara några månader senare nådde rysshärjningarna Näfveqvarn. Hela bruket sattes i lågor och bara några få byggnader klarade sig. Några år senare hade det byggts upp igen så att man kunde återuppta produktionen av kanoner, men under det fredliga 1700-talet sjönk efterfrågan på krigsmateriel och brukets ekonomi haltade. I slutet av århundradet lämnade den sista De Besche Näfveqvarns bruk.

1806 var det dags för en ny släkt att ta över när Gustaf Adolf Sederholm köpte bruket. I Sederholmsläktens ägo skiftades fokus från krigsmateriel till mer fredliga produkter så som hushållsföremål, kaminer och tröskverk. Nu dök även de gjutna trädgårdsmöblerna upp i sortimentet. Tack vare sin höga kolhalt rostar inte gjutjärn på samma sätt som till exempel stål och lämpar sig därför väl för utomhusbruk. I mitten av 1800-talet fick gjutjärnet sitt stora genombrott och under den industriella revolutionen blev gjutna hushållsprodukter allt vanligare i de svenska hemmen. Många valde Näfveqvarns gjutjärn som ansågs vara hållbart och av god kvalitet.

Gav ut flera kataloger

1911 inleddes en ny era i brukets historia när den danske ingenjören Alfred Dybsö tog över som disponent. Han hade stora planer för bruket och ville, enligt sina egna ord, ”återuppväcka det sedan lång tid tillbaka avdomnande intresset för framställning av prydnadssaker i gjutgods”. Och det lyckades han med. Till sin hjälp hade han Svenska Slöjdföreningen som under 1910-talet arbetade med att få ut konstnärer till industrierna. Målet var att höja kvaliten på industritillverkade vardagsvaror. 1914 startade föreningen en förmedlingsbyrå, ledd av textilkonstnären Elsa Gullberg, som skulle hjälpa fabrikerna att komma i kontakt med lämplig konstnär. 

De kom att förmedla flera unga formgivare till Näfveqvarn. Bruket anställde inte någon huvudformgivare utan valde att arbeta med en lång rad arkitekter och konstnärer, genom förmedlingsbyrån fick de skisser från bland andra Uno Åhrén och Folke Bensow. Bensow kom att rita flera populära trädgårdsmöbler, som Parkbänk nr. 1 och den kända Taburett nr. 1 med sina handtag formade som snäckor. Idag är det svårt att överblicka Näfveqvarns produktion. Under 20-talet gav man ut flera kataloger, men produkterna presenterades på lösa blad och under åren har flera av dessa försvunnit.

Inför brukets 300-årsjubileum 1923 ville Alfred Dybsö få in flera nya modeller i sortimentet och tog hjälp av Svenska Slöjdföreningen för att utlysa en stor gjutjärnstävling. Den bestod av flera kategorier, bland annat trädgårdsfontäner, grindar och urnor. Omkring 350 bidrag från några av Sveriges främsta konstnärer och arkitekter lämnades in och tio av dem valdes ut för samarbeten. Bland de vinnande bidragen fanns Olof Hults trädgårdsurna Mikrokosmos med reliefdekor av stiliserade växter och stjärnor. 

De vinnande bidragen, liksom Näfveqvarns övriga sortiment, visades upp på den stora Göteborgsutställningen 1923 och lockade många nyfikna besökare. Det var dock långt ifrån alla som hade möjlighet att beställa hem egna exemplar av brukets konstgods, många av pjäserna kunde kosta motsvarande en årslön för en industriarbetare.

Lyfte svenska produkter

Två år efter Göteborgsutställningen fick bruket sitt stora internationella genombrott tack vare världsutställningen i Paris, som blev en riktig dundersuccé för svensk design. 

Carl Bergsten stod för utformningen på svenska paviljongen och han gav Näfveqvarn en central placering. I entrén till paviljongen fanns en rotunda som bars upp av åtta pelare gjutna av på bruket. Varje pelare hade friser som ritats av Anna Petrus, brukets första kvinnliga formgivare som också fick ta emot en guldmedalj under utställningen. 

Under de kommande åren uppmärksammades svensk design internationellt, bland annat genom utställningar i USA, och gjutjärnet från Näfveqvarn beskrevs i positiva ordalag. Men redan i slutet av årtiondet började framgångarna ta slut för det sörmländska bruket. 

På Stockholmsutställningen 1930 fick funktionalismen sitt stora genombrott och i det nya funkis-Sverige fanns ingen plats för exklusivt gjutjärn. Samarbetet med Svenska Slöjdföreningen tog slut och Alfred Dybsö fick lämna sitt jobb när det stod klart att satsningen på konstgjutgods varit olönsam. 

Återvunnen design

Vid mitten av 1900-talet fick bruket nya ägare och skiftade fokus från hushållsgods till industriprodukter. Men under de kommande åren kämpade man med lönsamheten och 2010 valde de dåvarande ägarna att lägga ner bruket. 

Några år senare väckte Eva Anegrund nytt liv i varumärket genom att ta upp produktionen av några populära föremål från 1920- och 30-talet, så nu kan man klicka hem nya exemplar av bland annat Anna Petrus Blomkruka Nr.1 och Carl Elmbergs Dianalykta. Produkterna tillverkas i Sverige och gjuts av återvunnet järnskrot. Äldre gjutjärn från Näfveqvarn dyker då och då upp på andrahandsmarknaden, men det gäller att vara lite försiktig då gjutjärn är relativt billigt och lätt att kopiera. Gjutskägg i skarvarna kan vara ett tecken på att det rör sig om en kopia, så det är alltid bäst att undersöka föremålen i verkligheten.

Helena Nilsson

Anna Petrus Blomkruka Nr.1 finns numera i nyproduktion och kostar då 10 000 kr. Ett par äldre krukor såldes för 65 000 kr på Foto: Stockholms auktionsverk Fine Art
Olof Hults trädgårdsurna Mikrokosmos var en av vinnarna i Näfveqvarns stora designtävling.
Foto: Göteborgs Auktionsverk
Edvin Ollers Paraplyställ N:r 1 i grönpatinerad gjutjärn. Foto: Stockholms Auktionsverk Fine Art
På 1800-talet bytte Näfveqvarn fokus från krigsmateriel till hushållsföremål som kaminer. Foto: Hälsinglands Auktionsverk  
Anna Petrus använde sig ofta av lejon i sin formgivning. Här en relief från cirka 1925.
Foto: Hälsinglands auktionsverk
Carl Elmberg och K. Martin Westerberg formgav Dianalyktan med tillhörande väggkonsol på 1920-talet. I Lyktan finns nu i nyproduktion.
Foto: Stockholms Auktionsverk
På 1800-talet började Näfveqvarn tillverka hushållgods i gjutjärn.
Foto: Gomér & Andersson Nyköping
Mortel med stöt, märkt No 2. Foto: Södermanlands Auktionsverk

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Hemslöjden har hindrat förfulning av våra hem

Lilli Zickerman vid en hemslöjdsutställning i Stenungsund sommaren 1924. Foto: Bohusläns museum
Hemslöjden har hindrat förfulning av våra hem
Publicerad den 30 augusti, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 35 – 2024.
Hemslöjdens historia handlar om passion, engagemang och en stark tro på kraften i hantverk och kreativitet. Genom att förena tradition med innovation har Hemslöjden bidragit till att skapa en unik och levande slöjdkultur i Sverige som fortsätter att inspirera och fascinera.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Under 1800-talet var Sverige ett land i stor förändring. Den industriella revolutionen spred sig över västvärlden med banbrytande innovationer och nytänkande. Industrialiseringen och urbaniseringen förändrade för evigt samhällena i grunden.

Allt fler människor flyttade från landsbygden in till städerna för att söka arbete på fabrikerna. Det gamla bondesamhället urholkades i snabb takt och med det riskerade också generationers kunskap om slöjd och hantverk att gå förlorat. 

En motståndsrörelse

När maskiner och fabriker kunde tillverka föremål mycket snabbare och mer kostnadseffektivt var den mänskliga inblandningen i tillverkningen hotat. Men samtidigt växte en rörelse fram med personer som förstod att kunskap och hantverkstraditioner inom svenska hemslöjden måste räddas innan det var för sent. När industrialiseringen gjorde sitt intåg växte också nationalromantiken som en motståndsrörelse.

Uppmuntrade att sälja

En av eldsjälarna bakom detta kan sägas vara den textilintresserade Lilli Zickerman. Hon föddes 1858 i Skövde men flyttade till Stockholm för att studera sömnad och vävning på Handarbetets Vänners vävskola. Hennes vision var att hemslöjden och dess representanter skulle bli en viktig del av näringslivet i Sverige, och samtidigt bevara de gamla traditionerna som förts vidare genom generationer. Genom att uppmuntra hemslöjdare till att sälja sina alster skulle ekonomin för befolkningen på landsbygden förbättras och alla skulle inte vara tvungna att söka sig till städerna för arbete. 

Men det var inte bara av ekonomiska intressen Zickerman drev sin idé, hon var också en av många som ansåg att de svenska hemmen höll på att ”förfulas” av de industriellt framtagna inredningarna som spreds i landet. Så som en motreaktion var det viktigt att kunna erbjuda det svenska folket vackra, handgjorda ting. 

År 1899 bildades så Föreningen för Svensk Hemslöjd på initiativ av Lilli Zickerman och med Prins Eugen som dess första ordförande. Under åren 1910 – 1932 reste Zickerman runt i Sverige för att genomföra en inventering av folklig textil. Syftet var att dokumentera de olika textila teknikerna och att stärka värdet på de textila föremålen. Hon fotograferade, mätte och beskrev föremålen och när hon var klar uppgick antalet bilder till 24 000. Hela materialet skänktes sedan till Nordiska museet som bidragit med medel till inventeringen. Zickermans studiesamling finns idag tillgänglig för alla under Hemslöjdens samlingar på webbsidan DigitaltMuseum.

Delta på utställningar

1912 gick ett tiotal hemslöjdsföreningar samman och bildade Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund. Syftet var att skapa ett samarbetsorgan mellan medlemsföreningarna runt om i landet och på så sätt höja slöjdandets status, men också för att sprida kunskap mellan fler delar av landet. Det bildades både specialiserade föreningar och mer generella slöjdföreningar och många av dem finns kvar än idag. 

Riksförbundet kallas idag för Hemslöjden, kort och gott. Under 1900-talet spelade Hemslöjden en avgörande roll i att etablera slöjden som en del av den svenska identiteten. Slöjdprodukter, präglade av hög kvalitet, hantverksskicklighet och regional prägel, vann erkännande både nationellt och internationellt. Man tog tidigt vara på möjligheten att ställa ut de hemslöjdade alstren på större utställningar, en verksamhet som med tiden kom att utvecklas till en viktig del av Hemslöjden. 

Genom att delta på välbesökta utställningar, som till exempel den Baltiska utställningen i Malmö 1914 och Stockholmsutställningen 1930, synliggjorde man den växande hemslöjdsrörelsen och skapade intresse. Hemslöjden höll också egna stora utställningar på till exempel Liljevalchs i Stockholm. När förbundet firade 70-årsjubileum 1982 anordnade man en utställning vid Liljevalchs på temat ”Hemslöjd angår alla”. Man ville visa att svensk hemslöjd speglar vårt historiska och kulturella ursprung, men att man också riktade blickarna framåt. Utställningen slog alla tidigare publikrekord för konsthallen och efteråt kunde man konstatera av hela 150 000 besökare sett utställningen.

 Kursverksamhet

Hemslöjdsföreningarnas verksamhet har sett lite olika ut under årens lopp. Den viktigaste har varit att sälja slöjdarnas produkter, men också att sälja material, mönster och verktyg för den som vill slöjda själv. En annan stor del av föreningarnas uppdrag var kursverksamheten, som kulminerade på 1950-talet då hemslöjdsföreningarna anordnade cirka tusen kurser runt om i landet. 

Man har dessutom arbetat för att inventera den gamla slöjden och skydda tekniker från att falla i glömska. Men kanske det mest betydelsefulla för det svenska kulturarvet är hemslöjdsföreningarnas arbete med att samla in föremål från den svenska hemslöjden. Under 1900-talet samlades 45 000 unika föremål in och utgör idag en ovärderlig samling kulturskatter. Här finns träskedar, korgar, stickade vantar, keramik, vävprover och mycket mer. Samlingen har delvis digitaliserats och finns att se på DigitaltMuseum.

Egna butiker

Hemslöjdens butiker blev en viktig plattform för försäljning och visning av slöjdkonst, och bidrog till att sprida kunskap och inspiration till en bred publik. Ända fram till 1900-talets slut var butikerna den viktigaste marknadsplatsen för hemslöjdens säljare och det fanns minst en hemslöjdsbutik i varje län. Butikerna, som drevs av hemslöjdsföreningen på platsen, fungerade både som försäljningskanal och utställningsrum. Den första butiken startade Svenska Hemslöjdsföreningens Riksförbund i en försäljningslokal i Stockholm 1928. Butiken var något av ett flaggskepp för hemslöjdsföreningen tills den lades ned 1967. Samma år som butiken startade, bildades också en gemensam försäljningsorganisation av riksförbundet tillsammans med medlemsföreningarna och fick namnet Hemslöjdsförbundet för Sverige. Syftet var att slöjdarnas överproduktion skulle köpas upp och säljas vidare genom Hemslöjdsförbundet. 1985 lades organisationen ned på grund av dålig lönsamhet.  Idag finns ett 15-tal hemslöjdsbutiker kvar i landet, varav många har webbshoppar.

Tidningar och böcker

Hemslöjden grundade redan 1933 en egen tidning. Tidskriften Hemslöjden gavs ut för första gången 1933 med Gerda Boëthius som ägare, utgivare och redaktör. Tidningen blev ett forum för hemslöjdsrörelsens idéer, verksamhetsformer och produktion. 

1961 tog riksförbundet över producerandet av tidskriften. Under 1990-talet började man ge ut böcker under tidningen Hemslöjdens namn, men 2008 startade riksförbundet Hemslöjdens förlag. Syftet var att ge ut böcker om slöjd och hantverk och genom dessa inspirera och väcka lust till eget skapande. 

Tillsammans med skickliga slöjdare, formgivare och inspiratörer sprider förlaget kunskap om olika slöjdtekniker – allt från broderi, virkning och stickning till täljning, plåtslöjd och träarbeten. Under det sena 1910-talet väcktes en idé om en vävskola med pensionat inom hemslöjdsrörelsen verksamhet. Det blev systrarna Wilma och Elsa Långbers från Dalarna som kom att realisera idén när de 1922 startade Sätergläntan. 

Institution för utbildning

De byggde upp ett kombinerat pensionat och vävskola där människor kunde mötas för att dela och förvärva nya kunskaper inom främst vävning, men även andra tekniker. Sedan 1964 äger Hemslöjden tillsammans med Leksands kommun Sätergläntan, som idag är en institution för utbildning inom slöjd och hantverk. 

Idag är Hemslöjden en modern och dynamisk organisation. Med sina cirka 90 hemslöjdsföreningar är man fortfarande en organisation med stark förankring i traditionen. Man fortsätter att främja svenskt slöjd- och konsthantverk genom att erbjuda ett brett utbud av aktiviteter, utställningar, kurser, föreläsningar och studieresor, både för sina medlemmar och utomstående. 

Granskar gesällprov

Syftet är fortfarande att sprida och utveckla slöjdandet och slöjden, så att den ska kunna leva vidare både som kultur och näring. I varje region finns också hemslöjdskonsulenter för att driva slöjdutvecklingen framåt regionalt. Hemslöjdskonsulenterna har ett uppdrag från region och stat att jobba enligt de kulturpolitiska målen och finansieras av Kulturdepartementet via Kulturrådet. Tidningen Hemslöjden, som kommer hem i brevlådan till alla medlemmar, inspirerar och informerar om slöjd och konsthantverk. 

Organisationen är också en granskningsnämnd för gesällbrev, det vill säga granskare av genomförda gesällprov inom hantverksyrken. Yrken som ingår i Hemslöjdens bevakning är till exempel vävare, brodörer, krukmakare, träslöjdare, garvare och träbildhuggare. Hemslöjden har i över hundra år spelat en viktig roll i att bevara, men också i att utveckla, det svenska slöjdarvet.

Renée Nilsson

Handarbete på Frögärde i Björksta. Foto: Västerås Stadsarkiv
Sätergläntan i Insjön blev pensionat och vävskola 1922. Foto: Västerås Stadsarkiv
Januari 1950 öppnade hemslöjdsföreningen affär på Kungsgatan i Gävle. Foto: Länsmuseet Gävleborg
Torghandel på Fyristorg i Uppsala, 1961.
Foto: Upplandsmuseet

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Den nakna sanningen om tidernas badmode

Den 19-åriga Micheline Bernardini, klädd i den allra första bikinin som lanserades 1946.
Den nakna sanningen om tidernas badmode
Publicerad den 20 augusti, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 34 – 2024.
I dag tar vi kläderna vi badar i för givet. Vi förväntar oss att de ska vara bekväma, följsamma, snabbtorkande och gärna snygga också, men så har det inte alltid sett ut. Kvällsstundeni dyker ned i badklädernas historia!

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Finns det något härligare än att ta ett svalkande dopp en het sommardag? Ofta tänker man kanske inte på vad man faktiskt har på sig när man badar. Men badklädernas historia speglar samhällets syn på kroppen, i synnerhet här i västvärlden. 

Människan har antagligen alltid badat och lekt i vattnet. I antikens Rom och Grekland var det vanligt att man badade naken i havet och vid offentliga badhus. På Sicilien har arkeologer hittat ett mosaikgolv i en romersk villa från 300 f.Kr. som föreställer en grupp idrottande kvinnor som alla bär något som liknar bikinis, men det finns inga belägg för att man också badade i dem. 

Nakenhet var accepterat i sammanhanget på ett helt annat sätt än det är idag, och badkläder var inte nödvändiga. Men när västvärlden kristnades ändrades synen på den nakna kroppen till att anses syndig och måste skylas till varje pris, särskilt när det gällde kvinnor. Att bada började också att anses som en opassande aktivitet och i flera hundra år var vattenaktiviteter i princip något man inte ägnade sig åt. Skulle man prompt bada gjorde man det i kläder.

Fram mot slutet av 1700-talet ändrades attityden till badandet. Det blev en populär fritidsaktivitet bland den europeiska aristokratin att besöka särskilda badorter för att ta sig friska dopp. 

De första badkläderna var designade för att täcka så stor del av kroppen som möjligt. Kvinnor bar långärmade klänningar, ofta över både korsett, underkjol och strumpbyxor, samt snörda badskor. Kläderna var sydda av tunga, mörka ylle- och flanelltyger för att inte riskera att vätan skulle göra plaggen genomskinliga. Man sydde också in små blyvikter i fållarna för att tyget inte skulle flyta upp i vattnet. Männens badkläder var inte fullt lika svårburna, men de bar också heltäckande kläder och skor fast i tunnare material.

Förbjöds ha baddräkt

Under 1800-talet blev simning en populär sport- och fritidsaktivitet, inte bara bland de allra rikaste. Ett behov av smidigare och mer praktiska badkläder växte fram, men utan att riskera att kvinnor skulle blotta sig för mycket. Från att ha bestått av flera lager tyg började nu badkläderna att skalas av och bli något mer följsamma. 

För kvinnorna betydde det att kjolarna minskade i både längd och omfång. Männens badkläder bestod nu av en slags stickad kroppsstrumpa i bomull med knälånga ben och korta ärmar. 

I början av 1900-talet såg den australienska simmerskan Annette Kellerman hur männen, till skillnad från kvinnorna, kunde röra sig mer obehindrat i vattnet. Hon började därför att bära likadana baddräkter som män, något som var chockerande på den tiden. Inför en simuppvisning i England 1905 blev hon dock förbjuden att bära simdräkten som visade hennes nakna ben från låret och ned. Hon löste problemet genom att sy fast ett par svarta strumpbyxor. Bilderna på henne i den tajta, kroppsnära baddräkten blev en sensation. På sätt och vis kan man säga att Kellerman lade grunden för moderna badkläder.

Tudelat mode

Under 1920-talet skedde betydande förändringar i designen av badkläder. Tack vare innovationer inom textilindustrin kunde man använda lättare och mer snabbtorkande material till badkläderna. Funktionalitet och form var ledorden och det blev alltmer accepterat att visa hud för kvinnor. Badkläderna blev mer strömlinjeformade och kortare. Männen kastade överdelen och började bada i korta shorts eller badkalsonger. 

På 1930-talet introducerades elastiska tyger vilket gjorde att badkläderna satt bättre än någonsin och baddräkter med insydda behåar gav bättre stöd och form. Men den kanske största förändringen inom badkläder kom på 1940-talet – bikinin. Denna tvådelade baddräkt med minimal täckning kom att revolutionera kvinnors badmode. 

1946 lanserade fransmannen Louis Réard en tvådelad baddräkt som han kallade ”Bikini” efter ögruppen med samma namn i Stilla Havet där USA utfört kärnvapentester. Varför han valde namnet bikini vet man inte riktig, men kanske för att det anspelade på atomklyvning. 

Réard marknadsförde sin bikini som ”mindre än världens minsta baddräkt”. Till en början möttes det skandalösa badplagget med motstånd, men med hjälp av filmstjärnor som bland annat Brigitte Bardot och Marilyn Monroe blev bikinin det självklara badplagget för trendmedvetna unga kvinnor. 

Tvådelade baddräkter hade funnits sedan 1930-talet, men dessa hade mer täckande över- och underdelar. Det nyskapande med bikinin var hur lite tyg som användes och hur mycket av huden som lämnades bar.

Symboliska uttryck

Efter andra världskriget slog strandkulturen igenom, särskilt i USA. Aldrig tidigare hade människor haft så mycket fritid som nu, och aldrig förr hade unga vuxna haft så lite ansvar. Fritidsaktiviteter och att roa sig blev viktigare än någonsin och stranden ansågs som det ultimata avkopplingsstället.

Utvecklingen inom syntetiska tyger gav nya möjligheter för badkläder som nu började få djärva mönster och livfulla färger. 1960- och 70-talen var en period av experiment och befrielse inom mode, och badkläder var inget undantag. Bikinin blev en symbol för frihet och sexualitet och hade en självklar plats inom populärkulturen, med ikoniska ögonblick som Ursula Andress iklädd en vit bikini i James Bond-filmen ”Dr. No” eller Lill-Babs slagdänga ”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini”. 

1980-talet kännetecknades av högt skurna ben, starka neonfärger och användningen av nya material som lycra. Under 1990-talet skulle badkläderna vara ännu mer utmanande, många minns säkert de röda baddräkterna på skådespelarna i ”Baywatch” som inspirerade. 

Stringbikinin gjorde också sitt intåg under det här decenniet, och precis som under 80-talet var det också vanligt att bada topless. Männens badshorts blev också allt kortare. 

Under 2000-talet har ett starkt fokus på hållbarhet och etiskt mode präglat branschen. Tekniska framsteg inom textilproduktion har spelat en avgörande roll i utvecklingen av badkläder. Introduktionen av syntetiska fibrer som nylon, polyester och spandex revolutionerade branschen och erbjöd bättre passform, komfort och hållbarhet. 

När vi blickar framåt kommer det bli intressant att se hur våra badkläder fortsätter att anpassa sig och förnya sig, som en spegling av samhället.

Renée Nilsson

Ett mosaikgolv i en romersk villa på Sicilien från 300 f.Kr. som föreställer en grupp idrottande kvinnor som alla bär något som liknar bikinis. Men badade de i dem?
Louis Réard, fransk kläddesigner introducerade den tvådelade bikinin 1946.
Ursula Andress som Honey Ryder i James Bond-filmen ”Dr. No”.
Lill-Babs gjorde den svenska versionen av Brian Hylands dunderhit ”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini” 1960.
1980-talets badmode (t.v) för kvinnor var högt skurna ben, starka färger och nya material som lycra. Pamela Anderson (t.h) var sedan med att skapa 1990-talets genom sin roll i tv-serien ”Baywatch”.
Även om kvinnligt badmode ofta står i centrum i reklam, tidningar och tv har männens badmode också genomgått betydande förändringar genom åren. Från heltäckande dräkter på 1800-talet till de knälånga och ganska pösiga shorts-badbyxor vi ser idag. Även här har trender och stilar utvecklats i takt med samhällets förändringar och modevärldens influenser. Huruvida de virkade badbyxorna (som de blå längst till höger) kommer att revolutionera herrarnas badmode framöver återstår att se.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Ett riktigt drömåk för den biltokige

Morgans egensinniga och tvåcylindriga trehjuling var deras första konstruktion vid starten 1909. 2011 återupptogs tillverkningen av Morgan 3 Wheeler.
Ett riktigt drömåk för den biltokige
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Från japanska och sydkoreanska bilfabriker spottas det ut tusentals bilar per dygn. Hos den lilla sportbilstillverkaren Morgan i Malvern, några mil från Birmingham, har man nyligen gått upp till 1 500 bilar – per år.

 

Det som började 1909 med en enkel och hantverksmässig biltillverkning på den engelska landsbygden har i dag – med ålderns rätt – förvandlats till en udda och exklusiv produktion. Anledningen är att man hållit fast vid hantverket i en anda av sann engelsk konservatism.

Under större delen av 1900-talet blomstrade engelsk bilindustri, märkena och modellerna var många. 

I dag har de som inte lagts ned köpts upp och hamnat i utländska händer och numera är Morgan ett av få kvar helt i brittisk ägo.

Kanske beror det på det måtto man lever efter; ”Det tar 100 år att bygga upp ett rykte och ett par månader att rasera det.” För familjen Morgan har det varit ett framgångsrecept och tron på detta har lett dem under mer än ett sekel.

 

En mycket udda bil

Ingvar Fredriksson kom till England första gången 1964. Här såg han sportbilar överallt och lade särskilt märke till en som hette Morgan. Intresset blev så starkt att han redan 1971 köpte sin första – men inte sista – bil av märket. 

Han är numera så initierad att han kan dela med sig av fakta som man inte ens visste att man ville veta.

– Min första bil var en begagnad Morgan +4 som jag gav 10 000 kronor för, minns han. Sedan dess har jag under årens lopp haft 25 stycken.

Ingvars resor till England och Malvern skulle bli många genom åren för att besöka fabriken, titta på nya modeller och köpa reservdelar till den egna och andras bilar. Intresset växte här hemma och Morganägarna skulle bli allt fler i Sverige. Till och med Charles Morgan, företagets dåvarande vd och barnbarn till grundaren Henry Stanley Fredrick Morgan, lade märke till svenskens återkommande besök och stora intresse.

Även om intresset ökar och antalet Morganbilar här hemma växer så rör det sig om en mycket udda bil. Tillverkningen sker i en relativt liten och traditionell verkstad, fjärran från alla löpande band. För bilbyggarna, som ofta arbetar i förkläde, börjar arbetet i snickarboa. Här är kunskapen om trä lika viktig som om stål och aluminium.

– Man bygger upp bilen av en trästomme i utvald ask som man fäster på en galvad stålram, förklarar Ingvar. På stommen monterar man sedan karossen i aluminium, vilket gör rost till ett okänt begrepp.

 

Egensinnig trehjuling

Under den klassiska karossen, som är i stort sett oförändrad sedan 1936, sitter numera moderna motorer och säkerhetssystem av senaste snitt.

– I dag använder man Fords beprövade motorer, men undantag av den starkaste som kommer från BMW, säger Ingvar. Här behöver man inte som förr justera förgasare eller tändning. Det är bara att tanka och köra, krångligare är det inte.

Familjen Morgans första skapelse, som presenterade långt innan 1930-talets bilar, var en egensinnig trehjuling med två hjul fram och ett bak. 

Den var tekniskt sett en motorcykel men med koppling och styrning hämtad från bilvärlden.

– Efter lanseringen 1909 fick den stor uppmärksamhet efter framgångar på tävlingsbanorna, till stor del beroende på dess konstruktion och låga vikt, berättar Ingvar.

Tillverkningen av trehjulingen pågick till 1952 varefter man gjorde ett kortare produktionsuppehåll – med Morgan-mått mätt. 2011 återupptogs nämligen tillverkningen under namnet Morgan 3 Wheeler, nu med en amerikansk tvåcylindrig V-motor och växellåda från Mazda. 

Efterfrågan skulle visa sig överträffa alla förväntningar.

– För svenska myndigheter skulle den nya trehjulingen, hybriden mellan motorcykel och bil, bli en svår nöt att definiera, säger Ingvar. Man kom dock fram till att den skulle registreras som trike, alltså en trehjulig motorcykel som fick köras utan vare sig MC-kort eller hjälm eftersom den hade säkerhetsbälten.

 

Åtta modeller

I dag har Morgan åtta bilmodeller på programmet efter att Aero 8 presenterades 2001. Den skulle bli den första helt nya modellen sedan fyrhjulingarna kom 1936. 

Men Ingvar håller fortfarande trehjulingen som den roligaste, även om bilarna är mer användbara.

– Den är det närmaste man kommer att flyga på marken, anser han.

Oavsett vilken Morgan Ingvar kör så har de här bilarna en förmåga att skapa kontakter också utanför ägarnas illustra skara.

– Nästan varje gång jag stannar för att tanka kommer det fram någon och undrar vad jag färdas i, säger Ingvar. Vissa har aldrig sett bilen förut och många undrar om det är en ny bil eller en veteranbil i ett fantastiskt skick.

Frågan är relevant. 

Ingen vet hur gammal en Morgan kan bli och i Malvern har man inga planer på att ändra på ett vinnande recept – dess design.

 

Många hästar per kilo

I en ambition att övertyga om bilens upplevelse och egenskaper räcker Ingvar över en keps med det rätta stuket och nycklarna till en av dessa nytillverkade klassiker, en – naturligtvis mörkt grön – Morgan Roadster. Sidorutorna lämnas hemma och suffletten med sin broderade logotyp ligger bra bakom sittbrunnen. 

Väl på plats i det låga skinnsätet är det dags för en rejäl tur genom det uppländska odlingslandskapet. 

Trelitersmaskinen på drygt 200 hästkrafter gör inte bilen extremt motoriserad, men här räcker kraften mer än väl. Hemligheten är bilens låga vikt vilket ger många hästar per kilo bil. Det innebär att det kan gå undan om man vill. 

 

Frihetskänsla

Fältens och ladugårdarnas dofter slår emot en. Den låga och upprätta vindrutan ger hyggligt vindskydd och motorhuven sträcker sig mot horisonten medan en blick över axeln ger intryck av att bilen slutar bakom ryggstöden.

Känslan av frihet är påtaglig även om det som brukar kallas sportavgassystem och sportfjädring i det här fallet innebär en bullrig och stötig – men inte desto mindre charmig – färd.

Nu ska emellertid inte en bil som den här bedömas på strikt rationella grunder. 

Här är själva resan en del av målet och i en Morgan handlar det inte bara om att ta sig från en bokstav till en annan.

 

Text och foto:

Olle Anderstam

Morgan Motor Company konstruerade sin första fyrhjuliga bil 1936 och designen är i stort sett densamma i dag. Kombinationen av klassisk design och fullt modern teknik under skalet gör Morganbilarna unika, säger Ingvar Fredriksson.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.